eur:
394.35
usd:
363.32
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Lionel Messi ismét a France Football aranylabdása

Lionel Messi nyerte 2021-ben a France Football aranylabdáját. A párizsi gálán további díjakat is átadtak, Pedri lett a legjobb fiatal játékos (Kopa-trófea), Gianluigi Donnarumma a legjobb kapus (Jasin-díj), Robert Lewandowski a legjobb csatár, a Chelsea a legjobb klub. A női aranylabdát Alexia Putellas érdemelte ki.

Egyéves kényszerű szünet után a France Football ismét kiosztja az európai futball legtekintélyesebb egyéni díját, az Aranylabdát. Kitüntetik a legjobb fiatal játékost (Kopa-díj), a legjkobb kapust (Lev Jasin-díj) is. A fő kategriában a női futball legjobbját is díjazzák.

A díjakat Párizsban adják át, ahova már megérkeztek a sztárok, a hatszoros győztes Lionel Messi családjával vonult be.

Az este történéseiről folyamatosan frissülő cikkben számolunk be.

A kívülről is gyönyörű Châtelet Színház szinpadán Didier Drogba és Sandy Héribert tartott rövid felvezető beszédet. Az elefántcsontparti futballista neve alkalmasint mindenki által ismert, a hölgy francia-brit televíziós újságíró. Megérkeztek a díjak, sisakos urak hozták be – aztán kiderült, Fernando Alonso és Esteban Okon, két Forma-1-es pilóta hozta be az aranylabdákat.

2006 aranylabdása, Fabio Cannavaro lépett a színpadra, ő adta át a Raymond Kopa-díjat az esztendő legjobb 21 éven aluli játékosának. A győztes Pedri lett, megelőzve (sorrend nélkül) Jude Bellinghamet, Greenwoodot, Nuno Mendest és Musialát.

Pedri mindenkinek megköszönte a díjat, majd a műanyagfelhasználás korlátozása mellett tett hitet, alighanem lesz még hasonlóra példa az este.

A gála résztvevői ezek után két szupersztárra, a tavaly november 25-én elhunyt Diego Armando Maradonára és az idén augusztus 15-én elhunyt Gerd Müllerre (1970 aranylabdására) emlékeztek, Lionel Messi és Robert Lewandowski segítségével.

Éppen a lengyel szupersztár kapott után díjat, mint 2021 legjobb csatára. Tíz különleges gólját láthattuk, közte volt a magyaroknak a Puskás Arénában lőtt találata is.

A férfi Aranylabda első tíz helyezettjéből közölték a tízediket (Gianluigi Donnarumma) és a kilencediket (Kylian Mbappé), mindketten a PSG játékosai, a kapus a nyáron igazolt át oda a Milanból.

A PSG ifjú világbajnoka lépett a színpadra. Némileg meglepő módon, mert korábban a női futball díjait leginkább a női labdarúgás legendái közül adta át valaki. Újabb Barcelona-játékost díjaztak Pedri után: Alexia Putellas lett az Év női játékosa, aranylabdása. Az év legjobb női játékosáról az édesanyja és a húga is beszélt, néhány néző szemébe is könnyeket csalva..

Léptünk egyet a férfiaknál: Kevin de Bruyne (Manchester City) a nyolcadik, Mohamed Szalah (Liverpool) a hetedik, Cristiano Ronaldo (Juventus, Manchester United) pedig a hatodik lett.

Simon Kjaert ünnepelte a publikum, felidézve, hogy a dánok kapitánya gyors reagálásával megmentette Christian Eriksen életét.

Következtek a Jasin-díj jelöltjei, a legjobb kapusok. A legjobb öt: Éderson (Manchester City), Jan Oblak (Atlético Madrid), Manuel Neuer (Bayern München), Édouard Mendy (Chelsea), valamint a végül győztesnek bejelentett Gianluigi Donnarumma (AC Milan, PSG).

Léptünk egyet a férfiak listáján: Ngolo Kanté (Chelsea) lett az ötödik, Karim Benzema (Real Madrid) a negyedik és Jorginho (Chelsea) a harmadik. Azaz az Aranylabda vagy Robert Lewandowskié, vagy Lionel Messié lesz.

Kihirdettek egy új díjat is: nem meglepő módon a férfiaknál Bajnokok Ligája-győztes, a nőknél angol bajnok és BL-döntős Chelsea lett sz Év klubja.

Következett a „fődíj” bejelentése. Ahogyan azt már a spanyol sajtó napok óta megszellőztette, Lionel Messi győzött, hetedszer, ezúttal Robert Lewandowski előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×