eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United vezetőedzője, miután csapata győzött a Tottenham Hotspur ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2019. január 13-i mérkőzésén a londoni Wembley Stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

„Hullámzó teljesítményt nyújtó csapat egy korosodó celeb középcsatárral”

Aki látta a Liverpool elleni 0-5 után a játékoskijáró felé tartó Ole Gunnar Solskjær arcát, nehezen feledi. Döbbenet, kétség és dac egyaránt leolvasható volt róla. A 2018. december 19. óta a csapat élén álló norvég edzőnek már az elmúlt napokban (hetekben) is találgatta a „sorsát” a sajtó, s ezek a hangok most – érthetően – csak felerősödtek.

Solskjær, aki játékosként Sir Alex Ferguson kedvencei közé tartozott, s ez nyilván nem független attól, hogy megkapta a menedzseri posztot, olyan lehetőséget kapott a klubtól, éppen kimondatlanul magától a „Főnöktől”, ami példátlan 2013 óra. Sir Alex távozása óta David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho és Ole Gunnar Solskjær irányította (a négy mérkőzésre beugró Ryan Giggset nem számítva) a Vörös Ördögöket. Az első három nyert trófeát, igaz, Moyes csak a nem túl nagy presztízsű Community Shieldet, a tulajdonképpeni szuperkupát, de egyikük sem ért el olyan mérkőzésszámig, ahol most a norvég kollégájuk tart.

Solskjær 164 mérkőzésénél jár, közülük vitathatatlanul ez volt a legmegrázóbb veresége. Éppen a szurkolók által a legnagyobb riválisnak tartott Liverpool verte meg őket, döbbenetes különbséggel. A Cristiano Ronaldo, Raphaël Varane és Jadon Sancho megszerzése után a bajnoki címről álmodó rajongók nagy csalódással veszik tudomásul, hogy a csapat a Premier League-ben csak a hetedik helyen áll, a legutóbbi négy bajnoki meccsén csak egy pontot szerzett, s a legutóbbi kettőn kilenc gólt kapott. A Bajnokok Ligájában ugyan győzött a legutóbbi két találkozóján, de a Villarreal, és 0-2-ről felállva az Atalanta ellen is csak Cristiano Ronaldo hajrágólja hozta meg a győzelmet, mindkétszer hátrányba került a csapat.

Ronaldo személye érdekes, immár sokan pedzegetik, valóban és őszintén akarta-e Solskjær az érkezését. A bajnokságban 6/3, a BL-ben 3/3 a portugál meccs/gól mutatója, ami egyáltalán nem rossz (sőt…), de egy kicsit körvonalazódni látszik a „Juventus-szindróma”: CR7 eredményes, de a csapat ettől nem szerez több gólt, mint korábban.

Visszatérve a norvég edzőre, a Marca már a hétvége első napján, tehát még a rangadó előtt arról írt, hogy többen is jelöltek a Manchester United ingó kispadjára, köztük Zinédine Zidane. Solskjær a 0-5 után dacosan és harciasan azt mondta, nem olyan fából faragták, hogy feladja, hogy megfutamodjon, de jó kérdés: ez nem volt-e egy olyan kudarc, ami után „illik” egy edzőnek felajánlania a lemondását?

1955 óta először kapott ki a United az Old Traffordon úgy öt góllal, hogy egyet sem szerzett.

Ő nem tette meg.

Phil McNulty, a BBC vezető futballelemzője úgy látja, akkora különbség volt a két csapat között, és olyan kínos helyzetbe került a Manchester United, hogy Ole Gunnar Solskjær szimpatizánsainak még nehezebb dolga lesz, azt állítva, hogy a norvég menedzser képes arra, hogy ismét komoly erővé tegye a Manchester Unitedet. Még hozzátette: „A Liverpool a játék minden vonatkozásában fényévekkel megelőzte a Unitedet. Menedzseri húzások. Edzettség. Szervezettség. Taktika.”

McNulty olyan kérdést sugallt ezzel, amit már többször feltett a klub néhány elégedetlen híve: „Attól még, hogy klublegenda volt, s egyébként a civil életben egy nagyon kedves ember, biztos, hogy alkalmas Solskjær egy ilyen léptékű feladatra?”

Megint csak McNultyt idézve: „Solskjær a harmadik teljes szezonjában most nagyobb nyomás alatt van, mint valaha. A United vezetősége határozottan mögötte áll, de a borzasztó 90 perc után, amit a Liverpool ellen megéltek, meglepő lenne, ha ez a gondolkodás megváltozna?

Természetesen Solskjært könnyű elbocsátani, de minőségi helyettest találni már nem egyszerű.

Antonio Conte elérhető, de drága, míg a többi közül a legjobbak foglaltak. A sokak által csodált Mauricio Pochettino a Paris St-Germainben van.

Vagy éppen a közvetlen riválisoknál dolgoznak, a Liverpool, a Manchester City és a Chelsea csapatánál. Klopp és Guardiola is átvészelt nehézségeket, Thomas Tuchel kevesebb, mint egy év alatt már megnyerte a Chelsea-vel a Bajnokok Ligáját.”

A The Guardianben Barney Ronay sem keretelt, szerinte Solskjær olyan lehetőségeket kapott a klub vezetőitől, amilyeneket Sir Alex távozása óta egyetlen menedzser sem. Ennek ellenére a United jelene nem csak egy rossz terv, vagy egy rosszul kivitelezett terv, de nincs is semmi terv benne, ez egy hullámzó teljesítményt nyújtó csapat egy korosodó celeb középcsatárral, aki rossz formában van és önelégült, valamint egy olyan egy menedzserrel, akit a múltja tart meg.”

Ole Gunnar Solskjaer azt mondta a Liverpool elleni 0-5 után: „Ez a legstötétebb napom a Manchester United menedzsereként”.

De lesz-e fényesebb?

(A Manchester United szombaton a Tottenham Hotspurrel mérkőzik az angol bajnokságban, majd három nappal később Bajnokok Ligája-meccsre utazik Olaszországba, az Atalantához.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×