eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Amerikából érkezett humán embrionális őssejt és százszorosan felnagyított mikroszkópikus képe látható a volt Országos Gyógyintézeti Központ kutató-fejlesztő részlegének őssejtkutatással foglalkozó laboratóriumában, amely jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálaton belül, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával működik. A szöveti őssejtek felhasználása elsősorban a vérképző és az immunrendszer gyógyításában, de a csont és az ízületi betegségek eredményes kezelésében is várható. Az embrionális őssejtek valamennyi szövettípus létrehozására képesek, így például ritmusosan összehúzódó szívizomsejteket, de akár elágazó idegsejteket is termeltetnek belőlük a kutatók.
Nyitókép: Balaton József

A szívvel is könyörtelen játékot játszhat a koronavírus

Nagyszabású konferenciát rendeztek a Testnevelési Egyetemen a koronavírus-járvány élsportra gyakorolt hatásáról. Az intézmény rektorhelyettese, Lacza Zsombor számolt be a részletekről az InfoRádióban.

A magyar és a nemzetközi tudományos tapasztalatok alapján is elmondható, hogy az élsportolók elsősorban az életmódjuk miatt fokozottan veszélyeztetettek a koronavírus, illetve bármilyen más, fertőző járványbetegség elkapására - fogalmazott Lacza Zsombor, a tudományos diskurzust szervező Testnevelési Egyetem rektorhelyettese.

"Ezt a saját méréseinkből úgy látjuk, hogy 5 sportágban 97 sportolót mértek, akik ki voltak téve a koronavírusnak márciusban, olyan területeken jártak edzőtáborban vagy versenyen, ahol már akkor ismert volt a járvány - Spanyolország, Olaszország -, közülük 11-en voltak betegek. Akik tehát megkaphatták a vírust, azok 11 százaléka valóban meg is kapta. Ez azt jelenti, hogy ők legalább annyira veszélyeztetettek, mint az egészségügyi dolgozók" - figyelmeztetett Lacza Zsombor.

A kutatás másik üzenete viszont éppen az, hogy mivel élsportolókról van szó, az intenzív testedzés olyan immunrendszert és általános egészségi állapotot kölcsönöz, amellyel könnyen átvészelhető a betegség; "kevesen voltak, akiknek komoly tüneteik lettek volna" - tette hozzá.

Arra azonban szintén figyelmeztet Lacza Zsombor, hogy a koronavírusos betegek közül

az élsportolóknál is felléphet szívizomgyullladás,

ami igen veszélyes.

Egy szó, mint száz: amíg nincs orvosság és nincs oltás a koronavírusra, addig a legjobb fegyver a korai megelőzés, felismerés és elszigetelés.

"Az élsportolóknak most amire figyelniük kell, hogy a szeparációt tartsák be. Tudjuk, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed, ami ellen a maszk és a távolságtartás segít, aki pedig a tüneteket, elsősorban a lázat észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz" - mondta még.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×