eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA által közreadott kép Erling Haalandról, a Borussia Dortmund (j) és Marquinhosról, a Paris Saint-Germain játékosáról az üres párizsi Parc des Princes stadionban a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján 2020. március 11-én. A mérkőzést a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt biztonsági okokból zárt kapuk mögött rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/UEFA/Getty Images

Kedd este következik a tavasz Bundesliga-rangadója

Kedd este játsszák a német labdarúgó Bundesliga tavaszi szuperrangadóját: a második helyezett Borussia Dortmund a listavezető, négy ponttal jobban álló Bayern Münchent fogadja. A mérkőzés, amely 18.30-kor kezdődik, Magyarországon a Sport 1-en élőben látható.

Nyilvánvalóan nem lehet a márciusi leállás előtti eredményekből bármiféle következtetést is levonni, de tény: mind a két csapat kiemelkedő idei eredménysorral büszkélkedhet. A Bayern München 2020-ban eddig – az RB Leipzig elleni döntetlentől eltekintve – minden tétmérkőzését megnyerte, a tizenkét győztes találkozóján 42 gólt szerezve.

A Dortmund sem marad sokkal el emögött: február eleje óta nyolc mérkőzéséből hetet megnyert, csak Párizsban, a PSG elleni BL-meccsen kapott ki.

Mind a két gárda kiemelkedően eredményes, ez azt sejteti, hogy a semleges nézők gólokat remélhetnek.

A januárban az RB Salzburgtól megszerzett Erling Haaland tíz eddigi Bundesliga-mérkőzésén tíz gólt szerzett, amelyek segítségével a BVB huszonhetet megszerzett az eddig lehetséges harmincból a 2020-as bajnoki mérkőzésein. A norvég tinédzser már az újrakezdés óta is a kapuba talált, mégpedig a Schalke elleni Ruhr-vidéki derbin. Haaland Lucien Favre edző rendelkezésére áll, miként a klub „kanadai listáját” vezető, a gólok és gólpasszok tekintetében a legjobbnak számító Jadon Sancho is. Az angol játékos az utóbbi két mérkőzésen, korábbi sérülése miatt, nem tudott a kezdő csapatba kerülni, kedden már, várhatóan, ott lesz. Miként Emre Çan is., Felépülésük – ide véve, hogy Axel Witsel állapota is sokat javult – egyben azt is jelenti, hogy lassan bár, de apad a dortmundi sérültek listája. Mats Hummels, a világbajnok védő – aki tavaly nyári visszatérése előtt három bajnoki címet is nyert a Bayern védelmét dirigálva – a szombati, a Wolfsburg elleni mérkőzésen kisebb Achillesín-sérülést szenvedett, de Favre szerint szinte biztosra vehető, hogy ő is játszani fog.

A Bayernnek akadt néhány nehéz perce szombaton, az Eintracht Frankfurt elleni hazai bajnoki találkozó második félidejében – amikor a vendégek 3-0-ról 3-2-re szépítettek –, de aztán a bajorok további három gólja megmutatta, nagy különbség van a két csapat között. A Bayernnek fontos volt ez a győzelem, részben azért, hogy maradjon a Borussia Dortmunddal szembeni négypontos előny, de azért is, mert ősszel, Frankfurtban súlyos vereséget szenvedett a csapat az Eintrachttól. Azt követően kellett távoznia Niko Kovać edzőnek. Hansi Flick csapata 2020-ban eddig minden idegenbeli mérkőzését megnyerte, s ez igazán biztató a Bundesliga rekordbajnoka számára azokban a napokban, amikor az újrakezdés után fordulók slágertémája, hogy a vendégcsapatok mérlege eddig, tizennyolc mérkőzés alapján, sokkal jobb, mint a pályaválasztóké. Más kérdés: a Dortmund a legutóbbi két, a Bayern elleni hazai mérkőzését megnyerte.

A Bayernnél is akad egy nagy formában lévő csatár, Robert Lewandowski,

aki a jelek szerint tökéletesen felépült sérüléséből. Mind az Union Berlin, mind az Eintracht Frankfurt ellen szerzett gólt az utóbbi napokban, egyik esélyese az európai aranycipő-versenynek, tekintve, hogy az eddigi 27 fordulóban 27 gólt szerzett. A lengyel csatár, aki a hatodik szezonját tölti a Bayernben, előtte, négy idényen át a Borussia Dortmundot erősítette.

Miután Thiago Alcantara valószínűleg nem játszhat, továbbra is előtérben van Leon Goretzka szerepeltetése.

Ha a Bayern megnyerné a rangadót, előnye hét pontra nőne a legnagyobb riválissal szemben. Hat fordulóval a zárás előtt ez nagyobb tekintélyesnek számítana, noha kétségtelen, a legjobb ötből még a Bayer Leverkusennel és a Borussia Mönchengladbachhal is játszaniuk kell a bajoroknak. A Dortmundnak a folytatásban a legnehezebb két mérkőzése a Bruno Labbadia irányításával két győzelemmel visszatérő Hertha BSC elleni, valamint az RB Leipzig elleni lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×