eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője sajtótájékoztatón mutatja be a tiltott szerek listáját és ismerteti az olimpiai felkészülést. A londoni ötkarikás játékok előtti szűrőprogram keretében mind a 158 magyar indulót többször is kontrollnak vetették alá, minimum három alkalommal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tiszeker Ágnes: ezért nem volt több a dopping a karantén idején

A két hónapos ellenőrzési szünetben akár "el is kanászodhattak" volna a sportolók, Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint azonban ez nincs így.

A remények szerint már május első felében újrakezdődhetnek itthon a doppingellenőrzések – jelezte az InfoRádiónak adott interjúban Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

"Minél gyorsabban szeretnénk újraindulni, már lépéseket is tettünk, tárgyaltunk az osztrák kollégákkal, ők egy-két héten belül tervezik a kezdést. Van egy kiváló protokolljuk, amit ismerős korlátozó intézkedések mellett hoztak meg. Ezt figyelembe indulnánk újra" – mondta., de pontos időpontot nem árult el, de csak azért nem, mert a sportolóknak bármikor készen kell állniuk az ellenőrzésre.

"Nagyon fogunk vigyázni arra, hogy mind a sportoló, mind az ellenőr egészségét maximálisan védjük" – szögezte le Tiszeker Ágnes.

Nagyjából két hónap marad így majd ki az ellenőrzésekből, ezért adja magát a kérdés, hogy nem jár-e a sport doppingfertőződésével. A MACS vezetője azonban nem lát ebben kockázatot:

"Nem véletlenül maradt ki két hónapnyi ellenőrzés, hanem egészségügyi vészhelyzet miatt, ami azt jelenti, hogy

az edzésmunkában legalább annyira korlátozva voltak a sportolók, mint mi az ellenőrzések kivitelezésében."

Amíg úgy tűnt, hogy idén júliusban olimpia lesz, más volt a motiváció, más volt a felkészülés, mint most, az új helyzetben, amikor edzésre szinte nincs is lehetőség, csak szabadtéren vagy otthon. Ráadásul a felkészülési vagykvalifikációs versenyekről sem tudni, mikor lesznek, ezért a motivációkat sincs mihez ütemezni.

Idén eddig négy magyar sportoló – három birkózó és egy vízilabdázó – lehetséges doppingvétsége

ügyében kezdeményezett eljárást a Magyar Antidopping Csoport.

Tiszeker Ágnes arról is beszélt, hogy mintegy 200 olyan sportoló van a világon, aki az olimpia halasztása miatt letölti doppingvétség miatti büntetését és elvileg ott lehet a jövőre halasztott olimpián, még ha ez sok versenytársnak érthetően fáj is. Más kérdés szerinte, hogy ezek a sportolók tudnak-e olyan edzettségi állapotba kerülni jövő nyárra, hogy kiverekedjék magukat Tokióba, és ott helyt is álljanak, mert efelől vannak kétségei.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×