eur:
393.35
usd:
367.78
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Glasgow, 2018. augusztus 8.Rasovszky Kristóf a célban, miután megnyerte a nyíltvízi úszók 5 km-es számát a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon 2018. augusztus 8-án. (MTI/EPA/Rober Perry)
Nyitókép: MTI/EPA/Rober Perry

Hiába lett világbajnok Rasovszky Kristóf, nem teljesült minden edzői cél

Szokolai László szerint azzal, hogy 10 kilométeren épp lemaradt tanítványa az éremről a kvangdzsui nyílt vízi úszó-világbajnokságon, még motiváltabban készülnek a tokiói olimpiára 5 kilométeren világbajnok tanítványával.

Amikor Szokolai László és Rasovszky Kristóf nekivágott a szezonnak, két dolgot tűztek ki célul: az egyik az olimpiai kvalifikáció, vagyis a legjobb tíz közé kerülni 10 kilométeren a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A másik, mivel egy éve a glagow-i Eb-n két arany- és egy ezüstérmet nyert a versenyző, egy érmes vagy éremközeli helyezés is esélyesnek tűnt a fiatal úszó számára.

"Nagyon nehéz kimondani azt, hogy az ember milyen célt tűz ki maga elé, mert a nyílt víz abban is különbözik a medencés úszásnál, hogy csomó külső tényező befolyásolja a teljesítményt"

- mondta ez az az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában nyilatkozva az úszó edzője, Szokolai László.

5 kilométeren, "a bevehető távon" szintén érmet akartak szerezni, az edzői értékelés szerint kiváló versenyzéssel utcahosszal aratott győzelemmel sikerült az aranyérem a világbajnokságon; így a 10 kilométeren szerzett negyedik hellyel "majdnem minden" sikerült, amit szerettek volna.

"Mondhatom azt, hogy elégedett vagyok, de nyilván a negyedik hely hagy bennem mint edzőben annyi elvárást, hogy szeretnénk ezt jobbá tenni az olimpián"

- tűzte zászlóra Szokolai László.

A vizes-világbajnokság után azonnal repültek tovább Kanadába és egy másik világkupaverseny-helyszínre is. Hogy hogyan érték el, hogy Rasovszky Kristóf bírja ezt a sorozatterhelést, arról elmondta, a fizikális alapot az edzések teremtették meg, a mentális-pszichés részt pedig célfeladat felállításával és az afelé megtett mentális tréninggel.

"Amikor fölépítettük a célokat, a versenyző abszolút megértette és magáévá tette azokat, és miután jól sikerültek a korábbi világkupaversenyek és Kristóf vezeti az összetett pontversenyt, természetes cél volt a dobogó annak ellenére, hogy Szöulból Torontóba nagyon megterhelő a repülőút. Megvolt a mentális háttér, így aranyérem lett belőle."

A két mostani világkupaverseny után az a helyzet állt elő, hogy a sorozatban Rasovszky Kristóf gyakorlatilag már utolérhetetlen, elég a következő három világkupaverseny közül csak kettőn elindulnia.

"Kicsit páholyból lehet versenyezni.

Nyilván az elvárás mindig ennél egy kicsit több. Mindig legalább dobogón szeretne állni" - fogalmazott edzője a Balaton Úszó Klub versenyzőjéről, aki tavaly negyedikként zárt a világkupában, így az előrelépés "százszázalékosan sikerült".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×