eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Twitter

Újra vásárolt a Barcelona, él a holland vonal

A Barcelona hosszas tárgyalássorozat után – 75 millió euróért, a klubtörténet negyedik legmagasabb összegéért – leszerződtette az AFC Ajax középső középpályását, a 22 éves Frenkie de Jongot. A tradíció folytatódik.

Mielőtt bárki olyan gyors bemutatkozásra számítana az ifjú holland futballista esetében, mint a szintén a napokban megszerzett, s a Sevilla elleni, szerda esti, elveszített Király-kupa-mérkőzésen már kezdő Kevin Prince Boatengében, pontosítsunk rögtön:

Frenkie de Jong a tavaszi szezonban még a holland bajnokságban, az Ajaxban futballozik majd, s csak a nyáron költözik Katalóniába.

Mindazonáltal érkezésének híre már most felerősítette azokat a gondolatfüzéreket, amelyek Sergio Busquets esetleges nyári távozásáról szólnak, függetlenül attól, hogy a világbajnok védekező középpályás tavaly szeptemberben 2023-ig meghosszabbította a szerződését a klubnál.

Frenkie de Jong, akinek hivatalosan is ez a becézőnek tűnő forma a keresztneve, 1997. május 12-én született Arkelben, egy alig több mint ezer főt számláló faluban Hollandia déli részén. Nagyon hamar igazolt játékos lett a helyi csapatban, az ASV Arkelben, de nyolcévesen már a tilburgi Willem II játékosának mondhatta magát, ettől a klubtól kapta aztán élete első profi szerződését 2013-ban. Addigra már tagja volt a korosztályos válogatottnak, majd 2015. május 10-én, az idény hajrájában, amolyan születésnapi ajándékként bemutatkozott a holland élvonalban.

A következő szezonban is játszott egy meccset az elitben, majd az Ajax korosztályos csapatához, a Jong Ajaxhoz igazolt. A 2015–2016-os idényt a második vonalban szereplő, mondjuk így, juniorcsapatban töltötte, sőt még nagyrészt a következőt is, hiszen mindössze négy meccset játszott a legmagasabb osztályban.

A nagy áttörést a 2017–2018-as idény hozta meg a számára, amelyben alapemberré vált az Ajaxban, már 22 mérkőzésen játszott. Részese volt az Európa Liga-döntőbe jutásnak, sőt, annak az idénynek a végén megválasztották a holland élvonal legnagyobb tehetségének. Ugyanakkor az előttünk álló fél év áll rendelkezésére (egyelőre), hogy megszerezze első holland titulusát, tekintve, hogy az Ajax 2014-ben volt legutóbb bajnok, 2010-ben pedig kupagyőztes. Csapata hátránya két pont a tabellán a PSV-vel szemben.

Az immár ötszörös A-válogatott játékos

a futballtörténelem tizenhetedik legdrágább játékosa.

Az idők változását jelzi, hogy a holland örökranglistán – a nemzetközi porondon relatíve ismeretlen játékosként is – a második tud lenni az előző szezonban a Liverpoolhoz igazoló Virgil van Dijk mögött.

A Barcelona, Rinus Michels edző 1971-es szerződtetése óta, tehát immár több mint 47 éve nagyon gyakran és nagyon szívesen igazol Hollandiából. Johan Cruyffnak köszönhetően elsősorban az Ajaxtól. A spirituális kapcsolat ma is létezik, az Ajaxban nevelkedett futballisták más klub játékosainál könnyebben megértik és átveszik a Barcelona játékfilozófiáját.

A Barca légiósainak listáját nézve szembetűnő adat, hogy csak brazilból (32) igazolt eddig többet a klub, mint hollandból (20).

(A magyarok ezen a listán hét légióssal a hetedik helyen állnak.) A holland játékosok sora – s akkor még nem beszéltünk az Ajaxtól érkezett vagy az Ajax-iskolát tökéletesen ismerő edzőkről, így Rinus Michelsről, Frank Rijkaardról, Louis van Gaalról és nem utolsósorban a játékosként is a katalán klubot szolgáló Johan Cruyffról – éppen a nagy Johannal kezdődött, majd őt Johan II, azaz Neeskens követte. Az utódok: Ronald Koeman, Richard Witschge, Jordi Cruyff, Michael Reiziger, Ruud Hesp, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Boudewijn Zenden, Phillip Cocu, Marc Overmars, Giovanni van Brockhorst, Edgar Davids, Mark van Bommel, Ibrahim Afellay, Jasper Cillesen és Frenkie de Jong.

Közülük tizenegy játékos volt korábban az Ajax tagja, belőlük a Cillesen – Reiziger, R. Koeman, F. De Boer, Bogarde – F. de Jong – Neeskens, Davids, Overmars – Kluivert, Johan Cruyff gárda írható fel. Nem szerény...

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×