eur:
389.72
usd:
362.19
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Minden idők leggyönyörűbb góljai - nézze meg Ön is!

Az angol The Daily Telegraph című napilap a World Soccer Magazine szaklappal karöltve megválasztotta minden idők 20 legszebb gólját. A magyarok két gólban is érintettek: az egyik talán a legszomorúbb gól, amit magyar válogatott valaha is kapott: Helmut Rahn lőtte az 1954-es világbajnoki döntőben, ezzel nyertek 3-2-re a németek. Puskás Ferenc szúk egy évvel korábbi, az angoloknak a Wembley-ben a legendás 6-3-on rúgott parádés, visszahúzós gólja az előkelő 8. helyen végzett.

Az angol The Daily Telegraph és a World Soccer Magazine közösen választotta meg minden idők 20 legszebb gólját. A listán két magyar vonatkozású találat szerepel, az egyik az 1954-es svájci világbajnoki döntő egyik német gólja, míg a másik Puskás Ferenc 1953 novemberi, a Wembley-ben az angoloknak az Évszázad mérkőzésén rúgott hátrahúzós találata.

Íme a 10 legszebb gól:

10. Lionel Messi
2007. április 19., Spanyol Kupa elődöntő, első mérkőzés, Barcelona-Getafe: 5-2, 28. perc

A Barcelona úgy kezdte a szezont, hogy a "grand slam"-ről álmodozott, azaz a bajnokság, a kupa és a Bajnokok Ligája megnyeréséről. Ebből semmi sem lett, hiszen a BL-ből viszonylag korán búcsúztak, a Real Madrid visszaszerezte a bajnoki címet, a kupában pedig 6-5-ös összesítéssel búcsúztatta őket a Getafe. Utóbbi volt talán a legnagyobb meglepetés, nem utolsósorban azért, mert a Barca az első meccset 5-2-re megnyerte. Ezen a mérkőzésen rúgta Lionel Messi azt a csodagólt, mely megerősítette pozícióját a világ talán legjobb fiatal játékosaként. A találatot (nem véletlenül) a leggyakrabban Diego Maradona 1986-os, az angoloknak rúgott világbajnoki góljához hasonlították.

9. Diego Maradona

1986. június 25., világbajnoki elődöntő, Argentína-Belgium: 2-0, 63. perc

Ha nem lőtte volna azt a bizonyos csodagólt az angolok ellen, akkor alighanem ez lenne minden idők egyik legszebb világbajnoki gólja - de lőtte... A belgák elleni mexikóvárosi elődöntőben egyébként Maradona lőtte csapata mindkét gólját. A második volt a tornán az ötödik találata.

8. Puskás Ferenc

1953. november 25., Anglia-Magyarország: 3-6, 22. perc

Idézzük szó szerint a The Daily Telegraph méltatását: "Magyarország olimpiai bajnokként és 24 mérkőzése veretlenül érkezett a Wembley-be és megérdemelten mérték Angliára első hazai vereségét kontinentális csapattól. Ez sok szempontból forradalmi esemény volt.

De nem csak a magasabb szintű taktika és felkészítés miatt: Magyarországnak nagyszerű játékos egyéniségei voltak, mind közül a legkiválóbb Puskás Ferenc csapatkapitány és balösszekötő.

Ezt a helyzetét az első félidő közepén erősítette meg, amikor csapata már 2-1-re vezetett. Váratlanul a kaputól jobbra jelent meg, bal talpával visszahúzta a labdát, így akadályozva meg Billy Wright szerelési kísérletét, majd Gil Merrick mellett a kapuba lőtt.

"Mindezt egyetlen folyamatos mozdulatsor alatt vitte véghez. Olyan volt, mintha a magyarok egy másik bolygóról érkeztek volna" - mesélte később őszinte csodálattal hangjában a szenvedő alany, a klasszis Billy Wright.

Magyarországon több mint 100 ezer szurkoló üdvözölte a hőseit. Hét hónappal később a taps füttybe fordult, amikor Magyarország elveszítette a világbajnoki döntőt az NSZK-val szemben. Két évvel később a forradalom okozta káoszban a csapat szétszéledt, Puskás Spanyolországba költözött, ahol további dicsőséget aratott a Real Madrid játékosaként."


7. Carlos Alberto

1970. június 21., világbajnoki döntő, Brazília-Olaszország: 4-1, 87. perc

Az 1970-es világbajnokság a közmegegyezés szerint minden idők legmagasabb színvonalú tornája volt. Mexikó ellentmondásos helyszínnek bizonyult, hiszen a tévéközvetítések miatt a legnagyobb melegben kellett a mérkőzések egy részét lejátszani, ugyanakkor a klíma arra kényszerítette a csapatokat, hogy a gyorsaság és az erő helyette a technika és a szépség domináljon. Carlos Alberto gólja akkor született, amikor már minden eldőlt, de szépsége megkérdőjelezhetetlen, hiszen az olaszok tulajdonképpen csak keresték a labdát az akció közben.

6. Archie Gemmill

1978. június 11., világbajnoki csoportmérkőzés, Skócia-Hollandia: 3-2, 68. perc

A skót futball talán legemlékezetesebb mérkőzése és tornája, bár a skótok alighanem szívesen elfelejtenék. Ally MacLeod szövetségi kapitány a torna előtt hihetetlen önbizalommal nyilatkozott, erre a skótok kikaptak Perutól és döntetlent játszottak Iránnal. Megverték ugyanakkor a későbbi döntős hollandokat, méghozzá Archie Gemmill emlékezetes góljával - más kérdés, hogy a gólkülönbségük miatt így is kiestek.


5. Pelé

1958. június 29., világbajnoki döntő, Brazília-Svédország: 5-4, 55. perc

Az internet korában ma már kizárt, hogy valaki 17 évesen a semmiből berobbanjon a világ élvonalába, mint tette azt 1958-ban Edson Arantes do Nascimento. Pelé már 15 évesen bemutatkozott klubja, a Santos első csapatában és 16 évesen válogatott volt. A világbajnokságon egy kisebb sérülés miatt csak a második mérkőzés után mutatkozott be, miután Brazília gólnélküli döntetlent játszott Angliával. Pelé szó szerint berobbant a futball élvonalába, hiszen győztes gólt szerzett a negyeddöntőben Wales ellen, majd mesterhármast a franciák elleni elődöntőben, de a legszebb pillanat csak a fináléban jött el...


4. Saeed Owairan

1994. június 29., világbajnoki csoportmérkőzés, Szaúd-Arábia-Belgium: 1-0, 5. perc

Az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság egyik kellemes meglepetése volt Szaúd-Arábia válogatottja. Ugyan első mérkőzésükön 2-1-re kikaptak az esélyesebb Hollandiától, majd ugyanilyen arányban nyertek Marokkó ellen. Harmadik csoportmérkőzésükön egy döntetlen is elég lett volna nekik a továbbjutáshoz, ám Saeed Owairan fantasztikus góljának köszönhetően túlteljesítették a célkitűzést és győzelemmel léptek tovább a következő fordulóba, ahol kikaptak Svédországtól és kiestek. Saeed Owairan 50 válogatottsága alatt 24 gólt szerzett és ott volt az 1998-as világbajnokságon is. Beceneve is sokatmondó: őt hívták az arab Maradonának.

4

3. Zinedine Zidane

2002. május 15., Bajnokok Ligája döntő, Real Madrid-Bayer Leverkusen: 2-1, 44. perc

Nyilván szívesen jár vissza a glasgow-i Hampden Parkba a Real Madrid, hiszen 1960-ban Puskás Ferenc és Alfredo Di Stéfano vezérletével ott gyűjtötték be ötödik BEK-győzelmüket, miután 7-3-ra (Puskás 4, Di Stéfano 3 góljával) nyertek az Eintracht Frankfurt ellen. Negyvenkét évvel később ismét egy német csapat volt az ellenfelük és az első félidő végén Zinedine Zidane olyan gólt rúgott, amelyet csak a régi nagy futballisták teljesítményéhez lehet mérni. "Tíz alkalomból kilencszer a labda a nézők között kötött volna ki. Ezúttal szerencsém volt, sikerült jól, tisztán és gyorsan eltalálni. De így kellett meglőnöm, hiszen a labda nagyon magasról érkezett" - emlékezett vissza később a gól szerzője.


2. Marco Van Basten

1988. június 25., Európa-bajnoki döntő, Hollandia-Szovjetunió: 2-0, 53. perc

Meglehetősen rossz szezon után érkezett a németországi Európa-bajnokságra Marco Van Basten. A holland csatárzseni sérülései miatt csak 11 mérkőzést játszott a Milan színeiben, ráadásul ki kellett hagynia a Szovjetunió elleni első csoportmérkőzést, melyet el is veszített a holland válogatott. Az angolok ellen már visszatért, aminek a szigetországiak aligha örültek, hiszen mesterhármast szerzett, majd az elődöntőben az utolsó percben győztes gólt rúgott a házigazda németek ellen. A kiegyensúlyozott játékot hozó döntő első gólját Ruud Gullit szerezte még az első félidőben, majd a második félidő elején jött Van Basten és bevágta minden idők második legszebb gólját Rinat Daszajev mellett.

5

1. Diego Maradona

1986. június 22., világbajnoki negyeddöntő, Argentína-Anglia: 2-1, 54. perc

Mi más is lehetne minden idők legszebb gólja, mint Diego Maradona félpályás szólója Anglia ellen a mexikói világbajnokság negyeddöntőjében? Más kérdés, hogy ezt a Pazar találatot majdnem elhomályosította Maradona első gólja, melyet kézzel ütött az angolok kapujába. A két angol, Terry Butcher és Terry Fenwick közelről nézték a csodát, utóbbinak ráadásul megosztotta a figyelmét Jorge Valdano. Az angolok ugyan még megpróbáltak felállni a két gól okozta sokkból, Gary Lineker szépített is, ám egyenlíteniük már nem sikerült. "Maradona második gólja a megrázó csillogás találata volt. Részünkről senki nem volt fegyelmezetlen, senki sem hibázott, egyszerűen jött egy zseni, aki átrohant a térfelünkön és gólt lőtt. Azt gondoltam, itt a vég" - nyilatkozta később Bobby Robson, az angolok akkori szövetségi kapitánya.

"Ez volt az a gól, amelyről gyerekként álmodoztam. Akárhányszor látom a tévében, még mindig nem tudom elhinni, hogy sikerült gólt lőnöm belőle. Egyébként öt évvel korábban a válogatott európai túráján volt egy hasonló próbálkozásom az angolok ellen a Wembley-ben, csak éppen akkor mellégurítottam a labdát, amikor kifutott a kapus. Talán tudat alatt eszembe jutott az a pillanat és végül jól döntöttem" - mondta a gólról Diego Maradona.


Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×