eur:
390.69
usd:
366.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az Átrium esti kivilágításban a II. kerület, Margit körút 55. szám alatt. Az intézmény ad helyet az Átrium Színháznak és az Átrium Bisztró elnevezésű étteremnek. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Mentőövre várnak a fővárosi független színházak

Nem működnek azok az állami csatornák, amelyek eddig támogatást biztosítottak a független művészeti egyesületeknek, és egyelőre az idei fővárosi pályázatokról sem tudnak semmit – mondta Zsedényi Balázs, az az Átrium Színház operatív menedzsere.

Április 30. volt a határidő arra, hogy az állam döntést hozzon a "minősítéssel nem rendelkező, Budapest fővárosi színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek” működési támogatásáról, de erről továbbra sincs semmilyen információ – mondta az InfoRádióban az Átrium Színház operatív menedzsere.

Zsedényi Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy hogy ismét bajba kerülhet a független kultúra, mert nem működnek azok az állami támogatások, illetve rendszerek, amelyek eddig valamilyen támogatást biztosítottak a független művészeti egyesületeknek vagy társaságoknak. Példaként említette, hogy a tavaly novemberben meghozott NKA-döntéseket mostanáig sem fizette ki az állam, a meghirdetett minisztériumi működési pályázatnak az eredményét pedig, aminek egy hete volt a hivatalos döntési határideje, a mai napig nem hozták nyilvánosságra.

"Ezen a pályázaton elindulhattak független művészeti szervezetek, és a mai napig nem tudják, hogy végül is ezen nyertek, nem nyertek, ha igen, mennyit. Hozzáteszem, ez a forrás idén nagyságrendekkel kevesebb, mint tavaly volt és már akkor is gyakorlatilag lehetetlen volt abból egy független színház működését finanszírozni" – panaszolta a menedzser. Mint jelezte, egy Átrium méretű színház több százmillió forint működési támogatást kap különböző forrásokból ahhoz, hogy a művészeti tevékenységét tudja végezni, míg az Átrium esetében ez tavaly 17 millió forint volt, miközben ugyanazon a színházi piacon kell életben maradni és működnie.

"Jelen pillanatban alapvetően a közönségnek köszönhető, hogy a színház még nyitva van. Egy évvel ezelőtt egy egészen elképesztő közösségi összefogás keretében több mint százmillió forintot gyűjtöttek össze az Átriumnak azért, hogy ne zárjon be. Mi ezzel a felhatalmazással mentünk neki ennek a most záruló tizedik évadunknak, és ebből a felhatalmazásból szeretnénk nekimenni a következőnek is, de ez

nagyon nehéz, ha tényleg semmilyen működési támogatás nem érkezik a színházhoz"

– mondta Zsedényi Balázs.

Egyelőre a fővárosi önkormányzat segítségére sem számíthatnak, mert nem tudják, hogy 2023-ban mi a főváros terve a Budapesten működő független műhelyekkel. Tavaly volt egy mentőövprogram, ahol 150 millió forintot osztottak ki a pályázók között, de évi 200 millió forint lenne szükséges ahhoz, hogy az Átrium egy stabilan működő intézmény legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×