eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora interjút ad hivatalában a Magyar Távirati Iroda újságírójának 2019. február 20-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Ludovika – Könyv nem csak a háromszáz éves magyar tisztképzésről

Koltay András, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrégiben leköszönt rektora, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az InfoRádióban elmondta, a közérthető kiadvány arra is választ nyújt, mi befolyásolhatja jövőbeni döntéseinket.

A Ludovika története sikeres és felemelő történet – mondta az InfoRádiónak Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) korábbi rektora, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a Ludovika című kötet bemutatója után. Az NKE könyvkiadójának gondozásában megjelent könyv kapcsán is hangsúlyozta: a Ludovika a magyar szabadság egyik jelképe.

"Minden állam, minden nemzet evidens módon kell, hogy őrizze a maga függetlenségét és autonómiáját. Nekünk, magyaroknak bőven kijutott a történelmi sorscsapásokból, de a magyar nyelvű tisztképzés ügye végül sikerrel járt.

Egy egységesülő Európában is ez egy nagyon világos üzenet"

– ecsetelte Koltay András, hozzátéve, a nemzetközi együttműködések, partnerségek természetesen elengedhetetlenül szükségesek. Az egyetem vezetőjeként arra is kereste a választ, hogy az NKE-nek a Ludovika helyén mi a szerepe, feladata.

"Az örökség nem csak fekete vagy fehér, bőven vannak benne felemelő és tragikus pillanatok is, nekünk ezzel az egésszel kell kezdenünk valamit, és ebből a mai kor számára egy érvényes, átélhető üzenetet megfogalmazni" – mondta.

A tisztképzés 1715-ig vezethető vissza, ekkora időtávot ölel fel a Ludovika című könyv, amely két éven át készült, és széles olvasóközönséget is kíván megcélozni, nem csak a történet- vagy hadtudomány iránt érdeklődőket.

"Mindenkit, aki felteszi magában a kérdést néha, hogy mi az, amit a magyar történelemből tanulhat, mi az, ami a saját döntéseit vezérelheti, befolyásolhatja a jövőben.

A könyv ezért laikusok számára is abszolút megérthető és befogadható. Egy olyan történetet mesél el, amelyben mint cseppben a tenger megmutatja magát az elmúlt 300 év magyar történelmének egésze, a sok szabadságküzdelem, a függetlenséghiány, a nemzeti sorstragédiák, úgy mint a tanácsköztársaság, Trianon, a kommunizmus negyven éve vagy a két világháború" – mondta Koltay András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×