eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: YouTube

Evolúció: mozikban Mundruczó Kornél traumákról szóló filmje

Már játsszák a hazai mozik Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró Cannes-ban debütált, a transzgenerációs traumákról szóló Evolúció című filmjét. A főbb szerepekben Padmé Hamdemir, Láng Annamária, Monori Lili és Goya Rego látható. Petrányi Viktóriával, az alkotás egyik producerével beszélgettünk.

Petrányi Viktória az Evolúció című moziról hangsúlyozta: a szándék nem az volt, hogy a holokauszt témájához nyúljanak, hanem általánosságban a generációkon át öröklődő traumákhoz, illetve azok feldolgozásához. Vitathatatlan azonban, hogy a holokauszt tragédiája a legnagyobbak közül való, ami rengeteg magyar családot érint, posztgenerációs szinten is, ezért ennek a világába szerettek volna betekintést mutatni, hogy milyen az, amikor egy családon belül több generáció is részesévé válik egy tragédiának, amit közvetlenül nem is élt át – magyarázta a producer.

Petrányi Viktória szerint Magyarországon ennek a traumának a feldolgozása sok tekintetben megrekedt, részben annak az okán, hogy magáról a feldolgozásról nagyon kevés szó esik, mint ahogyan a traumák öröklődéséről is. „Az egyik ilyen homályzónája ez a bonyolult, családokon belüli működés, ami tulajdonképpen alig enged szabadulni minket; túl kevés szó esik róla, túl sok szó másról, és erre próbáltunk ebben a filmben egy nagyon személyes megoldást mutatni” – fogalmazott.

Szerinte a személyes szál elsősorban nem azt szolgálja, hogy a néző jobban át tudja élni azt, amiről a film szól, hanem hogy a készítő hitelesebben tudjon hozzányúlni a témához. Hogy itt nemcsak vélt igazságokról van szó, hanem egy valósan megélt problémáról, ami nagyon fontos – magyarázta Petrányi Viktória.

A film triptichon szerkezetű, vagyis három fejezetből áll össze. A rövid prológus a holokauszt időszakában játszódik, amit absztrakt módon ábrázol. A film törzséül szolgáló második fejezet egy 21. századi történet a 2000-es évek elejéről, míg a harmadik már kifejezetten a napjainkban játszódik. Ezáltal két jelenbeli és egy múltbeli állításunk van, ami teljesen precízen követhető a nagymama (Éva), az anya (Léna) és annak gyermeke (Jónás), tehát a három generáción át – mondta a producer.

Petrányi Viktória meglátása szerint az Evolúcióhoz nem szolgált mozgóképes minta, ilyen értelemben akár kísérletinek mondható. „Nem tudom semmihez sem kötni, amit láttam a filmtörténelemben, még ha ez nem is azt jelenti, hogy formailag nincsenek előképei, például a hosszú snittek tekintetében” – fogalmazott a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 5. 18:24
×
×
×
×