eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Puskás Tamás igazgató ül a budapesti Centrál Színház nézőterén. A színház igazgatói posztjának betöltésére pályázatot írtak ki, miután az intézményt 2003 óta vezető Puskás Tamásnak június 30-án lejár a megbízatása.
Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

Puskás Tamás: ha rosszabbodik a helyzet, nem lehet mást tenni, csak bezárni

Bemutatót tart péntek este a Centrál Színház, nézők előtt, és Puskás Tamás igazgató azt mondja, nincs is nagyon lehetőségük online előadásokra, mert a szerzők többsége ehhez nem járul hozzá. Inkább Covid-kompatibilis darabokat igyekeznek a műsorra tűzni.

Pénteken mutatja be a Centrál Színház Florian Zeller francia író nagy sikerű párkapcsolati komédiájának folytatását Házassági leckék középhaladóknak 2 címmel. A színdarab magyar változatában Stohl Andrást, Balsai Mónit, Kovács Patríciát és Schmied Zoltánt láthatja a közönség.

Puskás Tamás, a darab rendezője szerint Zellert nem az első vígjáték sikere inspirálta a folytatásra, hanem éppen az, hogy az első darabban a sok nevetés elsodorta az igazi mondanivalót.

"Florian Zellert izgatja ez a téma, ez a féktelen és kétségbeesett önzés, amivel élünk. Ebben van valami ijesztő, és ezt akarta megjelenteni ebben a második vígjátékában. Ebben is nevetünk, de azért

a tükörbe most már bele kell nézni, és látni kell magunkat"

– mondta a Centrál Színház igazgatója. Szerinte a képlet borzasztóan egyszerű: az emberek keresik a saját boldogságukat, de a házasságban, ha nem együtt keressük a boldogulás útját, akkor nem fog működni, az katasztrófához vezet, és ezen lehet nevetni.

"A bemutató előtt a rendező reméli, hogy mindent elmondott a színészeknek, hogy jó sínre tette őket. Ha ez sikerült, akkor a közönség előtt elkezdenek majd lendületbe jönni, sebességbe kapcsolni" – mondta Puskás Tamás, és hozzátette, azt reméli, hogy a járványhelyzet miatt is nem túl hosszú próbaperiódus alatt ezt meg tudta teremteni a színészek számára.

Az első részt három év alatt százötvenszer játszották, a színházigazgató most abban bízik, hogy sikeres lesz a folytatás is.

Online nem működik

A valódi bemutató mellett felvetődött, hogy a járványveszély miatt az online térbe költöztessék a darabjaikat, csakhogy ez a Centrál Színház esetében nem megoldható, mert a darabok többsége, így ez a Zeller-mű sem játszható online, a szerzők többsége inkább színházban szeretné értékesíteni a darabjait.

Mindössze két olyan előadás van, amelyet online is értékesíthetnek. Egyszeri streamelési lehetőséget kaptak Woody Allen New York-i komédiájára, amit november 19-én sugároznak majd. November 10-én pedig felveszik Molnár Ferenc Deliláját, amit majd egy fizetős platformon elérhetővé tesznek, erre is van engedélyük. Még Shakespeare Sok hűhó semmiértjét adhatnák, mert tőle nem kell már engedélyt kérni – sorolta Puskás Tamás.

Az élő előadásokon bevezettek minden óvintézkedést, székeket hagynak ki a nézők között, fertőtlenítenek, kötelező a maszk használata, de tovább szigorítani már nem tudnak.

"Ha a járványhelyzet rosszabbodik, akkor nem lehet más tenni, csak bezárni"

– mondta az igazgató, és elárulta, megkérdezték a nézőket, és jobbnak tartották, hogy székeket hagyjanak ki közöttük, de ha nem hagynánk ki székeket, akkor sem lennének sokkal többen a nézőtéren.

"Most a 435 helyen 300 embert tudunk leültetni, szerintem ennél többen nem is jönnének esténként. Ezért is nagyon hálásak vagyunk" – mondta Puskás Tamás.

"Nem lehet előre tervezni. Isten kezében vagyunk, lehet minden este imádkozni" – panaszolta a direktor, de jeleztem, azért terveznek Covid-kompatibilis előadásokat, mint például a Házassági leckék középhaladóknak 2-t, ahol csak négy ember van a színpadon, és nincs kisegítő személyzet sem a háttérben. A következő bemutatóban a Beszélő fejekben is csak három színész játszik egy este, három monológot mondanak el egymás után.

"De ha egyszer csak azt mondják, hogy stop, akkor hiába terveztünk bármit" – mondta Puskás Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×