eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Érdeklődő Peter Paul Rubens Heródes lakomája című festménye előtt a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora című kiállítás sajtóbemutatóján a budapesti Szépművészeti Múzeumban 2019. október 28-án. A tárlat február 16-ig látogatható.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kiváló kiállítások a környéken – ezeket kár lenne kihagyni

Bécsben Caravaggio és Bernini, Budapesten Rubens és Van Dyck, Debrecenben Helmut Newton tárlat várja még januárban az érdeklődőket.

A Bécsi Szépművészeti Múzeumban január 19-ig látogatható a Caravaggio és Bernini-tárlat, amely a 17. század eleji kora barokkot, Róma kibontakozó forradalmi művészetét mutatja be. Amíg a reneszánsz stílusát a portrék arányossága és a tájképek természethűsége jellemezte, addig Caravaggio és Bernini az alakok érzelmeire helyezte a hangsúlyt. A valóság és az érzelemvilág eme összekapcsolódása újszerűnek számított a korban.

De más barokk alkotóktól is megjelennek művek, például a 17. század talán leghíresebb festőművésznőjének, Artemisia Gentileschinek az egyik festménye, a Mária Magdolna extázisban, amely képet még sohasem mutatták be nyilvános kiállításon. A tárlaton 70 mű szerepel, ilyen nagyszabású válogatás a kiemelkedő Caravaggio- és a Bernini-műalkotásokból eddig csak Olaszországban volt látható.

De nemcsak Bécsben látható barokk kiállítás, a Szépművészeti Múzeumban még február 16-ig tekinthető meg a

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

című nagyszabású tárlat. „Több mint 120 képpel találkozhat a kiállításon a látogató, és ezekből közel félszáz a két nagy festőgéniusztól, Rubenstől és Van Dycktól származó kiváló remekmű – mondta az InfoRádiónak Baán László főigazgató. – A világ mintegy 40 nagy, kiemelkedő, köz- és magángyűjteményéből érkezett meg a kiállítási anyag többsége.”

Az idén 30. jubileumát ünneplő Várfok Galériában látogatható Rozsda Endre Mindenkinek van saját álma című nagyszabású egyéni tárlata. Az 1956-tól Párizsban élő, az Európai Iskolához tartozó festőművész 21 évvel ezelőtt hunyt el. A kiállítás kaleidoszkópszerű, gazdag ornamentális festészete mellett grafikai műveit, akvarelljeit is felvonultatja.

Tavaly nyílt, de még az év elején is látogatható fotókiállítások sora is várja az érdeklődőket. A világhírű Helmut Newton provokatív, szürreális divatfotóiból a debreceni MODEM-ben január 26-ig tekinthető meg kiállítás, Privát címmel. A 100 évvel ezelőtt született Newton a náci Németországból menekült el és divatfotói dokumentálják és magyarázzák is egyszerre a nők változó szerepét a 20. századi nyugati társadalomban. Modellje volt Paloma Picasso, Catherine Deneuve, Liz Taylor és Carla Bruni is, most a debreceni kiállításon 1972 és 1984 között készült képeiből, fekete-fehér ezüstnyomataiból, divatfotókból, portrékból és aktokból látható válogatás.

Szintén világhírűvé vált és szintén a nőiség, a női test és a szexualitás foglalkoztatja

Nobujosi Araki japán fotográfust, akinek a Mai Manó Házban még január 19-ig látogatható az Érzelmes utazás című tárlata.

A kiállított képeket a nászútján készítette, 1971-ben 1000 példányban, fénymásoló papíron nyomtatva adta közre a képekből készült fotóalbumot, a többi már történelem, mert a képek és az azokat bemutató gerilla kiállítások, telefonfülkékben, kifőzdékben és parkolókban rendezett tárlatok meghozták számára az ismertséget.

A Műcsarnokban

Keleti Éva fotóművész Élet/Képek című kiállítása még február 2-ig látogatható.

A Kossuth-díjas művész 20 év kihagyás után kezdett el újra fényképezni, kedvenc portréalanyairól is mesélt az InfoRádiónak. „Miután visszatekintő ez a kiállítás, az 50-es évektől a 90-es évek közepéig gyakorlatilag a magyar kulturális élet eseményei, személyiségei lesznek a kiállításon – magyarázta a fotóművész, aki szerint a mostani fotografálásból az az érdekes, hogy mennyire megváltoztak a mai fiatal színészek, mennyire másra koncentrálnak. Azt is elárulta, a kedvencei: a Tenki Rékát és Csányi Sándort, továbbá a Vecsei H. Miklós megörökítő képe, akit a jövő generáció egyik legtehetségesebb színészének tart.

A Capa Központban pedig február 23-ig látogatható az Eufória? című fotótárlat, amely a negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltás emblematikus pillanatait rögzítő, fotósorozatait, videómunkáit vonultatja fel. A kiállítás szerkezetileg úgy áll össze, mint egy képekből és a hozzájuk kapcsolódó kommentárokból álló rendszerváltás-antológia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×