INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

albrecht dürer

caravaggio

bernini

bécs

kiállítás

Sosem látott csodák, Dürer, Caravaggio, Bernini alkotásai

Sosem látott csodák, Dürer, Caravaggio, Bernini alkotásai

InfoRádió

Az őszi-téli múzeumi szezonban két nagyszabású tárlattal várja Bécs a látogatókat. Az Albertinában Albrecht Dürer 140 alkotását állítják ki, a Szépművészeti Múzeumban pedig a kora barokk két kiemelkedő művészének, Caravaggionak és Bernininek a festményei és szobrai láthatóak.

Az Albertinában őrzik Dürer rajzainak világszinten is legjelentősebb gyűjteményét. A 15-16. századból származó grafikák érzékenyek, sérülékenyek, ezért 2003 óta először láthatja az anyagot a nagyközönség. Az Albertina kiállításának középpontjában az a száz grafika áll, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Látható a tárlaton a fiatal Nyúl és az Imádkozó kezek című rajz is, valamint Dürer rinocérosza. Az Albertina múzeum igazgatója, Klaus Albrecht Schröder úgy fogalmazott, Dürer egyedülálló grafikáival, nyomataival szerezte meg a legtöbb elismerést korában,

művészetének csúcsa pedig a természet megfigyelése volt.

A tárlaton látható rajzok és nyomatok egy részé más múzeumokból érkezett, egyebek mellett a firenzei Uffizi képtár tucatnyi képet adott kölcsön, köztük az 1504-ben készült Királyok imádása című festményt, de a madridi Pradóból, valamint a berlini Gemäldegalerie-ből és a londoni Nemzeti Galériából is érkeztek művek. A tárlat Bécsben január 6-ig látogatható. A kiállítást az amszterdami Rijksmuseummal együttműködve hozták létre, így 2020 tavaszától Hollandiában tekinthető meg.

Caravaggio & Bernini

A Bécsi Szépművészeti Múzeumban pedig január 19-ig látogatható a Caravaggio és Bernini tárlat, amely a 17. század eleji kora barokkot, Róma kibontakozó forradalmi művészetét mutatja be. Amíg a reneszánsz stílusát a portrék arányossága és a tájképek természethűsége jellemezte, addig Caravaggio és Bernini az alakok érzelmeire helyezték a hangsúlyt. A valóság és az érzelemvilág eme összekapcsolódása újszerűnek számított a korban.

A Caravaggio festményeit és Bernini szobrászatát bemutató tárlat

a két technika egymás mellé helyezésével új perspektívát nyit a kor művészetére.

De más barokk alkotóktól is megjelennek itt művek, például a 17. század talán leghíresebb festőművésznőjének, Artemisia Gentileschinek az egyik festménye, a Mária Magdolna extázisban, amely képet még sohasem mutatták be nyilvános kiállításon. A tárlaton 70 mű szerepel, ilyen nagyszabású válogatás a kiemelkedő Caravaggio és a Bernini műalkotásokból eddig csak Olaszországban volt látható. A bécsi művészettörténeti múzeum meghosszabbított nyitvatartással, este fél kilencig várja a látogatókat csütörtökön, szombaton és vasárnap.

Nyitókép: Bécsi Szépművészeti Múzeum

Kapcsolódó hang

Dürer, Caravaggio és Bernini – kiállítások Bécsben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018