INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

mexikó

műkincs

párizs

árverés

Hiába hadakozott Mexikó, hogy ne kerüljenek kalapács alá műkincsei Párizsban

Hiába hadakozott Mexikó, hogy ne kerüljenek kalapács alá műkincsei Párizsban

Infostart / MTI

120 értékes régiség közül 95 a mexikói kulturális örökség része - állítja a közép-amerikai ország.

Megtartották szerdán Párizsban a prekolumbiánus műkincsek árverését, amelynek törlését el akarta érni Mexikó a francia hatóságoktól, mondván az eladásra kínált több mint 120 régiség közül 95 a mexikói kulturális örökségből származik.

Mexikó franciaországi nagykövete, Juan Manuel Gómez-Robledo keddi párizsi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ügyészséghez fordultak a Millon aukciósház által szervezett árverés leállíttatása érdekében.

A mexikói kormány szerint

az akár több tízezer eurót is érő műkincsek, köztük szobrok, maszkok és dísztárgyak Mexikó területéről, az olmék és maja kultúrából, a gyarmatosítás előtti időkből származnak.

Alexande Millon, az aukciósház elnöke visszautasította az állításokat, és szerdán hangoztatta, hogy a Manichak és Jean Aurance gyűjteményéből származó műkincsek minden jogi feltételnek megfelelnek, a tulajdonosok igazolni tudják eredetüket. A gyűjtemény első darabját 1963-ban egy párizsi galériában vásárolták.

"Mexikó számára az a probléma, hogy ez a gyűjtemény minden szempontból - a tételek eredete, a róla szóló publikációk és a kiállítások, ahol bemutatták - példamutató"

- mondta Millon az árverés szerda esti kezdete előtt.

Az árverés egyik fő attrakciója egy csiptetőformájú arany kardísz az Esőisten képmásával, amelyet egy sámán viselhetett az i.e. 2. és a 2. század között a mai Kolumbia területén, és amelyért becslések szerint akár 90 ezer eurót (30 millió forint) is adhatnak.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018