eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla
Érdeklődők a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvényének nyitónapján a Vörösmarty téren 2018. június 7-én. Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány jelent meg, a Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Több száz új kötet, ezer dedikáció a jubileumi könyvhéten

Elkezeződött a 90. Ünnepi Könyvhét a Duna-korzón.

Több mint 300 új kötettel várja a közönséget a jubileumi Ünnepi Könyvhét, köztük 100 új gyermekkönyv; például Berg Judit vagy Bán Zsófia új kötetei is megjelennek. A gyermekkönyvek mellett a verseskötetek, a líra is valamivel nagyobb hangsúlyt kapnak idén. Nádasdy Ádám, Keresztesi József, Lackfi János, Peer Krisztián, Fodor Ákos, Tornai József és Tőzsér Árpád is új verseskötetekkel jelentkezik. De regénye jelenik meg a könyvhétre és dedikál is Závada Pál, Schein Gábor és Péterfy Gergely. A mintegy 1000 dedikáció között három vajdasági szerző, Végel László, Balázs Attila és Vasagyi Mária is várja olvasóit.

"Idén a Vörösmarty tér átépítése miatt új helyszínen, a budapesti Duna-korzón rendezik meg a könyvhetet"

– mondta az InfoRádiónak Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

"A Vigadótér és a Március 15. tér között 168 könyvműhely fogja portékáját kínálni dedikálási lehetőséggel, a közeli színpadon pedig folyamatosan mennek a könyvbemutatók és műsorok. A cigányköltészettől kezdve, beszélgetések a társadalomtudományi témában megjelent könyvekről, de apró gyermekszíndarabok is láthatók lesznek a Móra Kiadó mesekönyveire, tehát lesz ott minden. És egy kiemelt dedikációs helyet hozunk létre a Vigadó előtt, a szökőkútnál. Lesz Böjte Csaba, lesz Böszörményi Gyula, lesz Csukás István, akikről mind-mind lehet tudni, hogy nagyon nagy közönségük van" – emelte ki Gál Katalin.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban vasárnapig tart még a Margó Irodalmi Fesztivál, ahol szerda este például a Hay Come Beck ad verses koncertet Háy János és Beck Zoltán közreműködésével. De Szegő János Bodor Ádámmal is beszélget majd. A Margó további programjairól Valuska László fesztiváligazgatót kérdeztük:

"Az idei Margónak az egyik különlegessége lesz Grecsó Krisztián fellépése, ő egy verses esettel készül, és ehhez Szabó Balázst hívta meg az ismert énekest, frontembert. Akik egy közös estet hoznak össze. Egy elsőkötetest is kiemelnék, Szendrői Csaba: az Elefántzenekar frontembere, akinek az első verseskötetet jelenik meg itt, ez is egy verses-zenés könyvbemutató lesz. A Petőfi Irodalmi Múzeumban több különleges tárlatvezetés, vagy akár séta is lesz" – tette hozzá a fesztiváligazgató.

Az Ünnepi Könyvhét fővárosi rendezvényt szerda délután Simon Márton költő nyitotta meg. A vidéki események idén Miskolcon lesznek, ahonnan 90 évvel ezelőtt, Supka Géza régész, művészettörténész és író kezdeményezésére elindult az Ünnepi Könyvhét tradíciója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×