eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György
Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film alkotóinak sajtótájékoztatóján egy budapesti kávézóban 2018. január 23-án. A filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában jelölték ezen a napon Los Angelesben.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Enyedi Ildikó: célom, hogy híven szolgáljam Füst Milánt

Hamburgban elkezdődött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása, amely Füst Milán A feleségem története című regénye alapján készül európai koprodukcióban – a főszerepben holland és német színészekkel. A rendezővel korábbi alkotása, a Testről és lélekről magyarországi bemutatója után beszélgettünk az akkor készülő Füst Milán-forgatókönyvről.

"Kamaszkorom óta nagyon sokszor újra és újra elolvastam ezt a regényt" – árulta el akkor a rendező. Enyedi Ildikó szerint a könyv olyan filozófiai munka, mely a szépirodalmi értékével úgy érinti meg az ember lelkét, ahogy más filozófiai mű nem képes, de az irodalmon is túlmutat.

Füst Milánról elmondta: "kakukktojás" volt a nyugatosok között, mert tevékenysége kilóg az irodalmi keretekből.

„Mélységgel és pontossággal” mutatja be az életet mint ajándékot, amivel gyakran nem tudunk jól bánni és nem értékelünk kellően.

„Én újra és újra beleszédülök ebbe a regénybe” – fogalmazott a rendező, aki abban bízik, hogy ha jól sikerül a film, a regény ugyanúgy ott lesz a reptéri könyvesboltok polcain, mint a Márai-regények.

Mint mondta: azon dolgozott, miként lehet úgy megírni a jeleneteket, hogy a film „híven szolgálja Füst Milánt”. „Azt érzem, hogy annyira ismerem és szeretem az ő gondolkodását és munkáját, hogy talán vehetem a bátorságot. A célom mindenképpen az ő szolgálata ezzel a filmmel” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×