eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Közönség a világzenei expo, a Womex megnyitóján Budapesten, a Művészetek Palotájában (Müpa) 2015. október 21-én. Az idei, sorrendben 21. Womexet, amely egyszerre vásár, fesztivál és konferencia, október 21-től 25-ig rendezik meg a fővárosban.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

15 éves a Müpa – ünnepi évaddal jelentkeznek

Jövőre ünnepli fennállásának 15. évét a Müpa - meghirdették az új évadot, amelyben Christian Thielemann, Kirill Petrenko és Zubin Mehta koncertje is helyet kapott.

"Minden évadban kiemelt figyelmet szentelünk egy-egy alkotónak és együttesnek. 2019/20-ban egy olyan kivételes zenekart és egy olyan világszerte csodált zeneszerzőt és karmestert ünnepelhetünk, akikre büszkén mondhatjuk, hogy otthon érzik magukat nálunk a Müpában" - emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Az évad művésze 2019/20-ban a világhírű zeneszerző és karmester, a jövőre 75 éves Eötvös Péter,

akivel az új évad során alkotóként és dirigensként egyaránt találkozhat majd a közönség. Az évad együttese a hazai zenei élet kiváló és mértékadó formációja, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar. Káel Csaba az InfoRádiónak hangsúlyozta: ez egyrészt óriási megtiszteltetés a zenekarnak, másrészt hatalmas többletfeladattal is jár.

Ikonikus együttesek és világhírű karmesterek

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként a Berlini Filharmonikusokat Kirill Petrenko, az Izraeli Filharmonikus Zenekart Zubin Mehta vezényli. A Szólisták és zenekarok sorozat keretében Drezda legendás együttesét korunk egyik legjelentősebb dirigense, a Magyarországon első ízben fellépő Christian Thielemann vezényli, a koncert szólistája Rudolf Buchbinder lesz, a Tonhalle Orchester Zürich pedig Martin Fröst klarinétművésszel lép színpadra. A Hang-szálak bérletben mások mellett a sokoldalú, mexikói származású francia tenor, Rolando Villazón, Bryn Terfel és Waltraud Meier nevével találkozhatnak a nézők.

A Régizene Fesztivál és a hozzá kapcsolódó bérlet a műfaj hazai és nemzetközi kiválóságait sorakoztatja fel: érkezik A Felvilágosodás Korának Zenekara, a Nicolas Altstaedt irányításával muzsikáló Haydn Philharmonie, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint a Savaria Barokk Zenekar.

Ismét a jövő világsztárjait mutatja be az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közösen életre hívott, fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, ahogy a Felfedezések sorozat is kivételes ifjú karmesterek és hazai zenekarok együttműködésére ad lehetőséget.

A 2019/20-as évadban további könnyűzenei és világzenei koncertek, új cirkuszi produkciók és táncelőadások követik majd egymást: összetéveszthetetlen hangzásvilágával nyűgözi le a közönséget az Egyesült Államokból érkező Calexico and Iron & Wine, de Budapestre látogat a többszörös Grammy-díjas Cécile McLorin Salvant és a Sullivan Fortner is.

Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legizgalmasabb formációi a Hey, June! fesztiválon állnak színpadra, és természetesen továbbra is Fesztivál Színház ad otthont a világszerte sikert sikerre halmozó, legutóbb a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) közönségét lenyűgöző Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióinak.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2019-ben Olaszország kulturális gazdagsága áll. Sokak kedvence, az egész napos zenei maraton pedig rendhagyó módon ismét a 2020-ban épp 250 éve született zeneszerzőóriás, Beethoven életművéből merít.

2020 júniusa újra a nemzetközi hírű, sokak által rajongva várt Budapesti Wagner-napok és A nibelung gyűrűje tetralógia bűvkörében telik: a Fischer Ádám vezényelte Ringben olyan sztárénekesek lépnek a színpadra, mint Johan Reuter, Iréne Theorin és Stefan Vinke, de felejthetetlen estét ígér A nürnbergi mesterdalnokok is.

„Kiemelten fontos számunkra a jövő közönsége:

családi programjaink mellett az ifjúsági előadásaink és a partneriskoláink számára meghirdetett programok is minden eddiginél nagyobb sikerrel és nézőszámmal futnak”

- mondta el Káel Csaba. Hangsúlyozta, hogy a Müpa programkínálatában a gyermekeknek szóló hangversenyek és programsorozatok mellett interaktív foglalkozások, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékok várják a kisebbeket és nagyobbakat: több műfajban, többféle korosztályra hangolva, a hét minden napján.

2019/20-ban is folytatódnak az igen népszerű Metropolitan-közvetítések, és a Müpa nagy sikerű irodalmi estjei – a Literárium és a Literárium extra – az új évadban

olyan kiváló szerzőket vonultatnak fel, mint Dragomán György, Szabó T. Anna, Ugron Zsolna, Ágh István, Závada Péter és Simon Márton.

A Vers-estek sorozat a Nemzeti Színházzal, a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Színház és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben olyan költőóriások előtt tiszteleg, mint Tóth Árpád, Füst Milán és Dsida Jenő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×