INFORÁDIÓ 
2019. december 16. hétfő
Aletta, Etelka

film

liam neeson

rasszizmus

Hamburg, 2018. február 22.Liam Neeson ír színész érkezik az Aranykamera díjak 53. átadási ünnepségére Hamburgban 2018. február 22-én. (MTI/EPA/Focke Strangman)

Következménye lett a filmsztár rasszista kijelentésének

Infostart / MTI

Törölték Liam Neeson legújabb filmjének vörösszőnyeges bemutatóját.

Lemondták Liam Neeson legújabb filmjének vörösszőnyeges bemutatóját kedden, nem sokkal a rendezvény kezdete előtt. A Dermesztő Hajsza című film New York-i premierje előtt ugyanis sokan bírálták Neeson minapi interjúját, amelyben északír származású színész larról beszélt, hogy sok évvel ezelőtt bosszúállásként szándékosan feketékre akart támadni.

Az Independent című brit lapban hétfőn megjelent interjúban Neeson legújabb filmjéről szólva elmondta, hogy mintegy 40 évvel ezelőtt bosszút akart állni egy barátja megerőszakolásáért, egy feketét akart megölni, mert barátja állítása szerint egy fekete férfi támadta meg őt.

A Lionsgate nem kommentálta az ügyet, de egy közeli forrás szerint a vörösszőnyeges bemutatót - ahol a sztárokról fotók készülnek, illetve interjúkat adnak - ezek után nem találta helyénvalónak a filmstúdió.

Az Egyesült Államokban jelenleg is zajlik a Dermesztő Hajsza című film bemutatója, a történetben az Elrabolva-filmek sztárja, Neeson egy olyan férfit alakít, aki bosszút akar állni fia gyilkosain.

A színész a filmben alakított karakterével kapcsolatban beszélt arról az Independent című lapban megjelent interjúban, hogy amikor évtizedekkel ezelőtt a tudomására jutott, hogy egy közeli barátját egy fekete férfi megerőszakolta. Ezek után éjszakákon át járta egy bottal a város feketék által lakta részeit, arra várva, hogy valaki fizikai erőszakot provokáljon ki, és emiatt megtámadhassa. Neeson a kocsmák környékén járkált, abban bízva, hogy a távozók közül valaki majd beleköt, ő pedig megölheti az illetőt.

Neeson szerint mindez néhány napig, esetleg egy hétig tartott, majd segítséget kért indulatai kezelésére, meggyónt egy papnál, így végül nem történt fizikai erőszak. Elmondta azt is, hogy akkor is ugyanígy reagált volna, ha az elkövető fehér lett volna.

A színész utólag borzalmasnak nevezte tettét, de hozzátette azt is, hogy tanult az esetből.

Az interjút övező negatív visszhangokra reagálva a színész az amerikai ABC csatorna keddi Jó reggelt, Amerika című műsorában hangoztatta: ő nem rasszista, viszont úgy látja, a társadalomnak nyílt párbeszédet kell folytatnia annak érdekében, hogy véget lehessen vetni a rasszizmusnak és a bigottságnak.

Neeson hozzátette: "mind politikai korrektséget színlelünk, így van ez ebben az országban, illetve az én hazámban is. Néha a dolgok mögé nézünk, és felfedezzük, hogy a rasszizmus és bigottság még mindig létezik".

Nyitókép: Liam Neeson ír színész érkezik az Aranykamera díjak 53. átadási ünnepségére Hamburgban 2018. februárjában. (MTI/EPA/Focke Strangman)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018