eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Értékes gyűjteménnyel bővül a bécsi Albertina

Az Albertinához kerül az Essl gyűjtemény egy része.

Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét az Albertinának ajándékozza: a háború utáni osztrák művészet 1323 művéről van szó - közölte pénteken Gernot Blümel kultuszminiszter.

Essl 1999 és 2016 között üzemeltette saját művészeti múzeumát, anyagi források híján azonban júliusban végleg bezárták az intézményt. A teljes gyűjtemény mintegy 4600 művet foglal magába, az 1945 utáni osztrák művészet valamennyi jelentős alkotója, de sok külföldi művész is képviselteti magát benne.

Az Essl család saját forrásból 17 éven át finanszírozta Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményeként ismert kollekciójának működését. Essl korábban megvételre ajánlotta fel az osztrák államnak a kollekciót, hogy megmentse vállalatát, a Baumaxot. Az állam azonban nem vásárolta meg azt. Az áruházláncot tavaly egy barkácsáruházlánc és egy ingatlanfejlesztő vette meg.

Az Albertinának ajándékozott alkotások között vannak többek között Arnulf Rainer és Bruno Gironcoli alkotásai, a külföldi művészeket egyebek mellett Georg Baselitz, Jörg Immendorff, Paul McCarthy és Rosemarie Trockel képviseli. Emellett a gyűjteményben több száz fotó is látható.

Az Essl család által alapított művészeti díjat 2005 óta kétévente ítélte oda képzőművész hallgatóknak egy nemzetközi zsűri.

Essl és felesége továbbra is aktívan részt akar venni az osztrák művészeti életben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×