eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: MMA

Kovács Zoltán: a tradicionális szépség mindennél fontosabb

A klasszikus szépségben és nem az újító ötletekben hisz Kovács Zoltán zeneszerző, akinek Missa Pannonica című oratórikus művét múlt héten mutatták be a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjén.

Tradicionális latin nyelvű szertartásra komponált misét választott témául Kovács Zoltán zeneszerző a nyitókoncertre. Talán meglepő lehet a választás, de a zeneszerző elmondta: nagyon sok oka van, hogy éppen ehhez a szöveghez nyúlt.

"Az egyik ok, hogy mély barátságot kötött a latinnal, másrészt a latin nyelvben a hangsúly általában a szó második vagy akár még későbbi szótagján van. Ez pedig zeneileg nagyon rugalmassá teszi a szöveget, amivel jó dolgozni, nagyon sokféle ritmikát, sokféle lejtést lehet találni a motívumoknak" - mesélte az InfoRádiónak a Kovács Zoltán.

A zeneszerző azt is hozzátette, hogy a korszerűség, modernitás nem jellemző rá, soha nem kereste az újdonságokat.

"A szépséget, az arányosságot mindig is többre tartottam, és erre törekszem a saját darabjaimban is"

- mondta, hozzátéve, hogy ez a szépség a klasszikus értelemben vett szépség.

"Az én életem azért is érdekes, mert az aktív zenészi pályám egy borzasztóan tradicionális műfajhoz kötődik. Hangszeres zenészként 150-250 éves remekműveket játszom nap mint nap. Én Mozarton, Puccinin, Verdin élem a mindennapjaimat, és ezekhez a szerzőkhöz kötődöm mint zeneszerző is, és nem is nagyon akarok messzire szakadni attól az élménytől, amit ők nekem nyújtanak a mai napig" - emelte ki Kovács Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×