eur:
389.75
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Többe kerül az államnak a színházak bezárása, mint működtetése

A Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín támogatását is megvonta január elsejétől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az évad közepén való bezárás többe kerül az államnak, mint a színházak működtetése az évad végéig.

Mind a Játékszín, mind pedig a Budapesti Kamaraszínház a Vagyonkezelő tulajdonában van, de csődöt kell jelenteniük, mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012-ben megvonta tőlük a támogatását. A Játékszín a támogatás elmaradása után még februárig tudja fizetni dolgozóit, illetve február végéig meghirdették a műsort is. A Budapesti Kamaraszínházban szintén játszanak, de decemberben már nem tudott bért fizetni a dolgozóknak Szűcs Miklós igazgató.

Az üzleti tervet tavaly és tavaly előtt is már veszteséggel fogadták el, a decemberi béreket és rezsiköltségeket sem tudtuk már kifizetni. Jelenleg úgy állunk, hogy 140 ember nem tud enni, nem tud rezsit fizetni, és nem tudja a kölcsöneit visszafizetni - mondta az InfoRádiónak a színházigazgató.

Mindkét teátrum vezetője beszámolt arról, hogy az évad közepén való bezárása a színháznak súlyos pénzébe kerül az államnak.

Ha július 31-éig, amíg szerződése van a színészeknek, működne a színház, akkor az 217 millió forintba kerülne. Ha nem játszunk, akkor 218 millió forintba - vagyis egymillió forinttal jobban járna a minisztérium és az adófizetők is, ha a színházat hagynák július végéig játszani - emelte ki Szűcs Miklós.

Balázsovits Lajos, a Játékszín direktora és a színház jogi képviselői így számoltak: 2011-ben 59 millió forint munkabérjárulékot és 21 millió forint áfát fizettek az államnak, vagyis ettől a pénztől ezentúl az állam elesik. Ráadásul ha megszűnik a színház, nettó 30 millió forint végkielégítést kell fizetni az állandó munkatársaknak.

Skultéty László, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár rádiónknak megerősítette, hogy arra törekszik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, hogy alternatív forrásokból finanszírozza a két színház működését az évadban, tehát a késő tavaszi, kora nyári időszakig működhessenek a színházak.

A minisztériumnak erre nem állnak rendelkezésre források, így a végelszámolási költségnek keressük a tárcán kívüli források bevonásával való lehetőségét - fogalmazott az igazgató.

Tárgyalások folynak a Vagyonkezelő és a Fővárosi Önkormányzat képviselői között. A két színház esélye a megmaradásra, ha a főváros tulajdonába kerülnek, de erre csak 2012 végén, jövő év elején kerülhet sor. Addig nem tudni hogyan, miből tartják fenn magukat, esetleg időlegesen bezárnak-e. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester helyettes egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a két színház a főváros tulajdonába kerül-e, illetve, hogy tudják-e így folytatni a működésüket.

Skultéty László a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár a két teátrum és a Pesti Magyar Színház összevonását nem tartja rövidtávon reális elképzelésnek forráshiány miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×