eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68430.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

George Clooney: egy korszak vége

Alighanem a napokban mozikba kerülő Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik lesz az utolsó film, melyet a George Clooney - Steven Soderbergh páros fémjelzett produkciós cég készít. A két művész egészen újfajta modellt akart meghonosítani Hollywoodban. Sokáig úgy tűnt, sikerrel...

Az ezredfordulón hozta létre a két barát, George Clooney és Steven Soderbergh a Warner égisze alatt a Section Eight nevű produkciós céget. A duó bevallott célja az volt, hogy "rákényszerítsék a nagy stúdiókra" az olyan filmeket, amilyenek kedvenc korszakukban, 1965 és 1975 között születtek. Példaként a Hálózat és Az elnök emberei című mozikat említették.

A tavaly év végén szépen csendben bezárt Section Eight mögött működő üzleti modell egyszerű és sokáig sikeres volt: az alacsony költségvetés és rezsiért cserébe a cég olyan intelligens és ambiciózus filmeket készít, mint amilyen a Solaris vagy az Egy veszedelmes elme vallomásai volt. A terv része volt az is, hogy producerként megpróbálnak megóvni a saját útjukat járó rendezőket a nagy stúdiók befolyásától.

Ötven millió alatt

Az eredeti tervek szerint egyetlen Section Eight-film sem kerülhetett volna többe a hollywood-i szempontból közepes összegnek számító 50 millió dollárnál, kivéve az Ocean franchise darabjait, melyek gyakorlatilag a művészi alkotások pénzeszsákjaként szolgáltak.

Az üzlet az első pár évben működött is, az első problémák akkor jelentkeztek, amikor a sorozat második része, az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét 25 millió dollárral túllépte (110 millió dollárra) az első rész költségvetését, viszont a vártnál kevesebb pénzt hozott a kasszába.

A kritikusok és a közönség is nehezen fogadta be Steven Soderbergh alapvetően európai stílusú rendezését egy sikerfilmben. Ennyit a trójai falóról...Sokat rontott a helyzeten az Azt beszélik című film körüli hercehurca is. A Jennifer Aniston és Kevin Costner főszereplésével forgatott film esetében a Warner elégedetlen volt a fejleményekkel és arra kényszerítette Soderberghet, hogy Ted Griffin forgatókönyvíró-rendezőt (egyben Soderbergh személyes barátját) cserélje le Rob Reinerre.

Steven Soderbergh megtette, ám ettől hasonlatossá vált a klasszikus, régi stúdiófőnökökhöz. Ráadásul a film is megbukott... "Nehéz olyan kommersz sztorit találni, amitől reggel tükörbe tudsz nézni" - nyilatkozta nem sokkal az eset után a producer a The New York Timesnak.

Ennél is nagyobb baj volt, hogy a Section Eight alapjául szolgáló terv (olcsó, ámde a kritika által jól fogadott, személyes hangvételű művészfilmek és hatalmas kasszasikerek) az elmúlt években már nem működött.

Pszichodráma 47 millióért


A Solaris című sci-fi pszichodráma (George Clooney főszereplésével) például 47 millió dollárba került és ennek csak az egyharmadát hozta vissza a mozik kasszáiban.

A napokban a mozikba kerülő Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik egy szokatlanul lapos, üres film egy olyan alkotótól, aki azzal szerzett nevet, hogy visszacsempészte a gondolatokat az amerikai moziba.

Steven Soderbergh alighanem saját sikerének áldozata. Ahelyett, hogy George Clooney-val felforgatták volna Hollywoodot, az temette maga alá őket. Harcba szálltak a főárammal, de úgy tűnik, veszítettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×