eur:
394.49
usd:
354.38
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
L-39 Albatros a bolgár légierő gyakorló repülőgépe. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Borzalmas baleset történt egy bolgár légi parádé előtt – videó

Mindkét pilóta meghalt, amikor lezuhant az L–39 Albatros típusú gyakorlógépük.

A két pilóta, az 51 éves Petko Gyimitrov őrnagy és társa, a 28 éves Vjacseszlav Dunkin főhadnagy azonnal életét vesztette. Éppen egy légi parádéra készültek, ahol műrepülő bemutatót akartak tartani. Az alább látható felvétel alapján túl későn kezdték meg a gép kivételét a zuhanásból, és már nem volt elég magasságuk ahhoz, hogy befejezzék a manővert.

A tragédia a bolgár légierő Graf Ignatyevo bázisán történt. Az okok pontos kiderítésére hivatalos vizsgálat indult, bár hozzáértők szerint elég valószínű, hogy emberi hiba történt.

A bolgár légierő két pilótája, akik gyakorló repülés közben vesztették életüket. Forrás: X / Mycha
A bolgár légierő két pilótája, akik gyakorló repülés közben vesztették életüket. Forrás: X / Mycha

Az L–39 Albatros a csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott kiképző repülőgép. Készült felfegyverzett harci változata is. Az 1970-es évek elejétől a Varsói Szerződés alapvető kiképző repülőgépévé vált. De a Magyar Néphadsereg akkoriban még nem rendszeresítette.

Magyarország 1993-ban kapott az egykori keletnémet légierő hagyatékából 24 darab L–39ZO repülőgépet, amelyekből 1994-ben 20-at állítottak szolgálatba, a többit pedig alkatrész-bázisnak használták. A gépek száma viszont évről évre fogyott, így 2010. június 30-ig a maradék négy gépet is fokozatosan kivonták a forgalomból. A típus három – 136, 128 és 119-es oldalszámú – utolsó példánya ünnepélyes keretek között 2009. november 25-én tartotta meg búcsúrepülését Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A magyar légierő egyik utolsó L-39 Albatros gyakorló gépe, a különleges festésű, 119-es oldalszámú, Cápeti, a szolnoki repülőmúzeumban. Forrás: Wikipédia
A magyar légierő egyik utolsó L-39 Albatros gyakorló gépe, a különleges festésű, 119-es oldalszámú, Cápeti, a szolnoki repülőmúzeumban. Forrás: Wikipédia

A kivont gépekből egy példányt oktatási célból a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Repülőműszaki Oktatásbiztosító Központja kapott meg, egy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Repüléstörténeti Gyűjteményéhez került, egy gépet pedig a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzem tudhat a magáénak. A több kivont gépet hatástalanítás után értékesítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×