eur:
393.67
usd:
351.72
bux:
72949.64
2024. augusztus 23. péntek Bence
Börtönlázadás volt a volgográdi Szurovikinóban lévő büntetőtelepen. Forrás: X / Mann im Schatten
Nyitókép: Forrás: X / Mann im Schatten

Brutális véget ért az oroszországi börtönlázadás - videó

Az orosz büntetés-végrehajtás négy alkalmazottja életét vesztette abban a túszdrámában, amely pénteken zajlott le a volgográdi régióbeli Szurovikinóban lévő börtöntelepen.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) által kiadott tájékoztatás szerint az incidens során négy elítélt 12 embert ejtett túszul a telep fegyelmi bizottságának ülése során: a fegyintézmény nyolc alkalmazottját négy őrizetessel együtt. A fegyőrök közül négyen belehaltak szúrt és vágott sebeikbe, a többieket kórházban ápolják Szurovikinóban. Kettejük állapota súlyos. A négy túszul ejtett rab is sérüléseket szenvedett.

Az orosz nemzeti gárda korábban azt közölte, hogy mesterlövészei "semlegesítették" a négy túszejtőt, a foglyaikat pedig kiszabadították. Egybehangzó sajtóértesülések szerint az elkövetők az Iszlám Állam terrorszervezet követői voltak.

A kommandóakciót megelőzően a világhálón megosztott videofelvételeiken a túszejtők azt hangoztatták, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni március 22-i terrortámadás ügyében őrizetbe vett "muszlim testvérekért" állnak bosszút, akiknek a szabadon bocsátását követelték, valamint azt, hogy kapjanak négy gépkarabélyt és egy gépkocsit az elvonuláshoz.

A képsorokon késsel felfegyverkezett közép-ázsiai kinézetű, oroszul akcentussal beszélő őrizetesek és vérben fekvő, illetve térdre kényszerített egyenruhás fegyőrök voltak láthatók. Az egyik elítélt kezében a terrorszervezet egy rögtönözve elkészített zászlaját tartotta.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség közlése szerint a négy feltételezett elkövető, Ramzidin Tosev (1995-ben született), Nizircson Toshov (1996), Rusztamcson Navruzi (2001) és az 1995-ben született Temur Huszinov (1995) Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból származik. Hármukat bírósági feljegyzések szerint kábítószer értékesítése miatt, a negyediket előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésért ítélték el.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Szurovikinóban történtek miatt büntetőeljárást indított.

Hasonló túszejtés idén június 16-án történt Rosztov-na-Donu városban, egy előzetes letartóztatási központban. Akkor hat, terrorizmusért elítélt, késsel, tűzoltószekercével és gumibottal felfegyverkezett rab a büntetés-végrehajtás két munkatársát ejtette foglyul, és járművet követelt.

A túszejtőkkel előbb tárgyalásokat folytattak, majd bevetették ellenük a különleges rendeltetésű rendőri egységet (OMON). A FSZIN szerint a túszejtőket likvidálták, a túszok sértetlenek maradtak.

A FSZIN szerint az elkövetők közül többen az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követői voltak.

Hármukat, az Ingusföldön élő Samil Akijevet, Tamerlan Girejevet és Azamat Cickijevet tavaly decemberben több terrorcselekményben találta bűnösnek a bíróság, egyebek között abban, hogy Karacsáj- és Cserkeszföld legfelsőbb bíróságának felrobbantására készültek.

Girejev és Akijev egyaránt 18, Cickijev pedig 18 és fél évi szabadságvesztést kapott.

A Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legsúlyosabb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét, és több mint 550-en megsebesültek, eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőt - Dalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot -, akik mind tádzsik állampolgárok.

A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel. Az orosz hatóságok többször is azt állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz. Kijev ezt tagadja.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.

Lépett a HÖOK is a felháborodást kiváltott gólyatábor miatt

Meghozta az első döntéseit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az a munkacsoport, amely felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását. A testület megalakítására azért volt szükség, mert sajtóértesülések szerint az intézmény bodajki gólyatáborának szervezői folyamatosan megalázták és bántalmazták az elsőéves hallgatókat. Az InfoRádióban a HÖOK kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy fennmaradtak bizonyos hagyományok, amelyek "nem férnek bele".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×