eur:
395.1
usd:
368.06
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
III. Károly brit király a Nemzetközösség főbiztosainak adott fogadáson a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 11-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő három nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt, azóta ő az új uralkodó.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

Bemutatták III. Károlynak az őt ábrázoló új fontbankókat

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek arcképe rákerül az angol papírpénzekre, korábban ez nem volt szokás.

Andrew Bailey a londoni Buckingham-palotában kereste fel III. Károly királyt, akinek díszes gyűjteményt ajándékozott az összes címletből. Ezek mindegyike a 00001-es sorozatszámot viseli.

Az uralkodó - akit jelenleg daganatos megbetegedéssel kezelnek és ezért nyilvános programokon egyelőre nem vesz részt - "nagyon elegánsnak" nevezte az új bankjegyeket.

A 75 esztendős Károly arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontos új bankók hivatalos forgalmazása június 5-én kezdődik.

A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán III. Károly király édesanyja, a 2022-ben - életének 97., uralkodásának 71. évében - elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

A brit királyi család hivatalos X-profilján közzétették, milyen is az új, III. Károly arcával ellátott 10 fontos bankó:

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken látható lesz, a korábbi évtizedekben ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a fontbankókon.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

Az új ötfontos hátoldalán Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen az 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Egy bíróság szerint nem diszkriminatív az Uber

Egy bíróság szerint nem diszkriminatív az Uber

Egy amerikai fellebbviteli bíróság hétfőn elutasította azt a csoportos keresetet, amely szerint az Uber Technologies diszkriminatív módon bocsátja el az alacsony utasértékeléssel rendelkező sofőröket. A San Franciscó-i bíróság döntése szerint Thomas Liu, a pert benyújtó sofőr nem tudott elegendő bizonyítékot szolgáltatni arra vonatkozóan, hogy az Uber nagyobb arányban rúgta ki a nem fehér sofőröket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×