eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
A SAAB legújabb harci gépének fantázia rajza. Forrás: SAAB
Nyitókép: Forrás: SAAB

Már a Gripen utódján dolgoznak a svédek – ilyen lesz a Saab félelmetes új harci gépe

A svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) szerződést kötött a Saabbal egy új többfeladatú harci gép kifejlesztésére, amivel 2035-től leválthatják a Gripeneket.

A megállapodás értelmében a Saabnak 2025-ig ki kell dolgoznia az új katonai repülőgép részletes terveit. Olyan gépet kell kifejleszteniük, amely pilótával és anélkül is, vagyis teljesen önállóan képes végrehajtani harci feladatait – közölte a svéd repülőgépgyártó vállalat.

"A közelmúltban létrehozott Gripen E és GlobalEye révén a Saab rendelkezik azzal a fejlett technológiával és mérnöki tudással, amely a jövő vadászgép-koncepciójának kifejlesztéséhez szükséges. Továbbra is innovatív megoldásokat kínálunk a svéd fegyveres erőknek és más ügyfeleinknek arra, hogy a legmagasabb szinten tarthassák védelmi képességeiket" – közölte Lars Tossman, a Saab Repülési üzletágának vezetője.

A SAAB új harci gépének fantázia rajza. Zölddel a zárható fegyvereteket jelölték, amikre a lopakodó képesség miatt van szükség. Forrás: SAAB
A Saab új harci gépének fantáziarajza. Zölddel a zárható fegyverzeteket jelölték, amikre a lopakodóképesség miatt van szükség. Forrás: Saab

Ez azt is jelenti, hogy a svéd repülőgépgyár kilép a közös brit-olasz fejlesztési programból, és önállóan kezd hozzá egy új generációs harci gép létrehozásához. Korábban a Saab még azt nyilatkozta, hogy nem látja értelmét egy ötödik generációs vadászbombázó kifejlesztésének, mert az új követelményeknek teljesen megfelel az a páros, amit a nemrég gyártásba vett Gripen E és a vele együttműködő, mesterséges intelligencia által vezérelt, nagy hatótávolságú drón alkot.

Az eddig megjelent fantáziarajzok egy a Gripenhez nagyon hasonló méretű repülőgépet mutatnak, amely azonban rendelkezik három belső fegyvertérrel is. Ez a lopakodó képességhez kell, akárcsak a gép külső formája, ami szintén az ötödik generációs harci gépekhez hasonló. A Saab azonban már egy szinttel feljebb akar lépni, és a hatodik generációt célozta meg.

Az első fantázia rajzon jól látszik a gép alacsony észlelhetőségű kialakítása. A második azt mutatja, hogy amikor nem fontos lopakodó képesség, akkor gép a külső függesztési pontokon is tud rakétákat bombákat és pót üzemanyagtartályokat hordozni. Forrás: SAAB
Az első rajzon jól látszik a gép alacsony észlelhetőségű kialakítása. A második azt mutatja, hogy amikor nem fontos a lopakodóképesség, akkor gép a külső függesztési pontokon is tud rakétákat, bombákat és pót-üzemanyagtartályokat hordozni. Forrás: Saab

A svéd légierő arra törekszik, hogy az újonnan fejlesztett harci gépekkel 2035-től megkezdhesse a jelenlegi Gripen-flotta leváltását. Ez azonban bizonyára hosszabb folyamat lesz, amelyben előbb a Gripen C/D változatait (ilyenek repülnek a Magyar Honvédségnél is) cserélik le. A most hadrendbe álló Gripen E változatok azonban még akár évtizedekig is együtt szolgálhatnak majd az új vadászbombázó-típussal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×