eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
FSO Safer tanker Jemen partjai előtt.
Nyitókép: United Nations

Az angol kórházakban azért az orosz gáz az úr

Az Egyesült Királyság állami intézményei a szankciók ellenére továbbra is orosz gázzal fűtenek.

Az angol kormány korábban azzal dicsekedett, hogy kiűzik Putyint az energiapiacról, de ez valójában nincs így – írja a Politico. Ugyanis egy energetikai megállapodás értelmében a brit adófizetők pénze egy olyan céghez folyik be, amely változatlanul orosz gázzal kereskedik. Ez a cég a francia a TotalEnergies, amelyik nem tagadja, hogy orosz LNG-t, folyékony földgázt szállít Európába − írja a Ripost.

Meg is teheti minden gond nélkül, ugyanis az Egyesült Királysággal ellentétben az uniós országok nem tiltották be az orosz LNG szállítását. A legnagyobb vásárlók között van Franciaország, Belgium, Spanyolország, és mint kiderült, az Egyesült Királyság is. Ugyanis a brit kormány alá tartozó intézmények 2027-ig egy speciális szerződés keretében juthatnak a világításhoz, fűtéshez kapcsolódó villamosenergia- és gázszolgáltatáshoz. Ez kiterjed a középületek, köztük a kórházak, a Whitehall-irodák és a helyi tanácsok központjainak világítására és fűtésére szolgáló áram- és gázellátásra.

A szerződés két részre oszlik: legfeljebb 43 milliárd font értékben a villamos energiát az EDF, és legfeljebb 8 milliárd font értékben a gázt a Total Energies Gas and Power biztosítja. A megállapodást az Egyesült Királyság Kabinetirodájának beszerzési szerve, a Crown Commercial Service (CCS) hozta tető alá azzal a céllal, hogy központosítsa az energiabeszerzést és csökkentse az állami szervek kiadásait.

Amikor tavaly véglegesítették a megállapodást, a CCS azt mondta, hogy ez lesz a közszférában valaha odaítélt legnagyobb energiaszerződés.Az Egyesült Királyság állami szerveinek nem kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. Az év elején azonban az NHS England „erősen” javasolta, hogy minden állami kórház csatlakozzon az energiamegállapodáshoz. Az NHS England azt reméli, hogy a megállapodással évi 100 millió fontot is megtakaríthat az egészségügyi szolgálat, Anglia legnagyobb állami munkaadója számára.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×