eur:
393.82
usd:
368.23
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Orosz energiaimport - Az EU vezetője mérföldkőről számolt be

Az idei lesz az első olyan év az Európai Unió történetében, amelyben a szélerőművekkel és napkollektorokkal előállított energia mennyisége meghaladja az Oroszországból importáltét - közölte az Európai Bizottság elnöke kedden a davosi világgazdasági fórumon.

Ursula von der Leyen jelentős előrelépést lát az európai energiarendszer orosz gázimporttól való leválasztásában. 2021-ben, az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása előtt az unióban felhasznált minden ötödik energiaegység származott orosz importból, tavaly már csak minden huszadik - mondta.

Felidézte, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint a megújuló energiaforrások kapacitásának növekedése 2023-ban újabb rekordszintet ért el az Európai Unióban, miközben az energiafelhasználás hatékonysága is csaknem 5 százalékkal nőtt. Az unió tavaly első ízben több villamosáramot állított elő szél- és napenergiából, mint földgázból - közölte.

Az ukrajnai háború okozta válság ugyan lefékezte az európai gazdaság lendületét, de a gazdasági összeomlástól való félelmek alaptalannak bizonyultak - mondta von der Leyen, hangsúlyozva, hogy az energiaárak az utóbbi időszakban csökkentek, és alacsonyak maradtak a legutóbbi, január eleji hideghullám idején is, a gáztározók töltöttségi szintje pedig megfelelő.

"Európa valódi előrelépéseket tett energiarendszere válságállóságának javítása terén" - mondta von der Leyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×