eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
M1A1 Abrams amerikai tank. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Az ukránok egyelőre még féltik az amerikai tankjaikat - videó

Az ukrán haderő már megkapta az összes, korábban beígért M1A1 Abrams harckocsit. Már vannak róluk felvételek, de nem igazán tudni, hogy a front közelében, vagy a hátroszágban álltak szolgálatba.

Az Egyesült Államok - korábbi ígéretének megfelelően - tavaly október közepéig leszállította mind a 31 darab M1 Abrams tankot. Az ukránok azonban egyelőre még nem küldik a harckocsikat a frontra. Úgy tudni, ennek az a legfőbb oka, hogy amerikai sajtóértesülések szerint ezek a páncélosok nagyon sebezhetőek, ha felülről vagy oldalról éri őket dróntámadás.

Mivel az orosz hadsereg széleskörűen használ a harckocsik ellen drónokat, az ukránok egyelőre ódzkodnak attól, hogy bevessék az amerikai tankokat. Az M1A1-es egy korai változata az Abramsnek, amelyet a drónok előtti időkben fejlesztettek ki. Az amerikai haderő már a sokkal korszerűbb, M1A2 SEP v2 illetve a még ennél is modernebb SEP v3 változatokat használja. A legfőbb eltérés a korábbi típushoz képest az, hogy az újabbaknál már megerősítették és ellenállóbbá tették a torony felső, illetve oldalsó páncélzatát.

Ugyanakkor az Ukrajnának szállított, régebbi változatú Abramsek is komoly harcértéket képviselnek. Bár nehéz az összehasonlítás a sokkal kisebb és könnyebb orosz páncélosokkal, de a műszaki paraméterek alapján legfeljebb a T-90-es újabb változatai vehetik fel vele a versenyt - legalábbis amerikai szakértők ezt állítják.

A Newsweek által megkérdezett Michael Peck azt nyilatkozta, hogy az Abrams mindegyik változatának műszerei egyértelműen jobb minőségűek, páncélzata pedig vastagabb. Ugyan a T-90M képes nagyobb távolságban lévő célok ellen páncéltörő rakétát indítani, viszont az amerikai tank ágyúja egy harckocsi párbaj esetén nagyobb tűzerőt biztosít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×