eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mesterlövész. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Félelmetes, eddig még soha nem látott mesterlövész-felvételek Ukrajnából

A világhálót bejárta az a videó felvétel, amit az Avdijivka körül dúló harcok közben készítettek.

Számos katonai szakértő úgy gondolja, hogy Avdijivka lehet az újabb Bahmut. A kelet-ukrajnai Donyeck város közvetlen közelében fekvő településért hónapok óta öldöklő harcok dúlnak. Az ukránok elkeseredetten támadnak, az oroszok pedig minden igyekezetükkel próbálják visszaszorítani őket. Sőt, most ők vannak állítólag fölényben.

A harcokban mindkét oldal a legjobb egységeit veti be, köztük speciálisan kiképzett alakulatokat is. Az ukrán hadsereg különleges egységének (SzSzO) katonái a csapat mesterlövészének éjszakai találatait vették fel infrakamerával.

Iszonyú lehetett a sötétben botorkáló orosz katonáknak, hogy a semmiből egymás után érkeznek a halálos lövések, és ők egyszerűen nem tudnak fedezéket találni a lövedékek elöl. A háttérben egy korábban harcképtelenné vált Leopard2A5 harckocsi látható, amit azóta már valószínűleg elvontattak. Azt még nem tudni, hogy kik.

A felvételek érdekessége, hogy az infrakamerának köszönhetően látszanak a halálos lövedékek is, amelyek elég fura röppályát tudnak leírni.

Világrekord

Ugyancsak az ukrajnai háború híre, hogy egy 58 éves mesterlövész megdöntötte a legnagyobb távolságra leadott pontos lövés világrekordját. Az ukrán önkéntes, Vjacseszláv Kovalszkij 3800 méterre lévő célt talált el. Erről az Infostarton is irtunk már.

A világrekordnak számító lövés az alábbi videón látható:

A nem minden napi teljesítményhez különleges fegyver is kellett. Ez az ukrán gyártású "Volodar Obriju" magyarul a "Látóhatár Ura" fantázia nevű romboló puska. Ehhez az ukránok egy speciális lőszert is kifejlesztettek, úgy, hogy egy 12,7 mm-es lövedéket szereltek össze egy 14,5 mm-es lőszer hüvelyével.

Egymás mellett a különleges ukrán lőszer és egy szabvány 12,7mm-es töltény. Forrás: X /  UkraineIntoucH
Egymás mellett a különleges ukrán lőszer és egy szabvány 12,7mm-es töltény. Forrás: X / UkraineIntoucH

Így, a sokkal több lőporral, a kisebb kaliberű lövedék jóval nagyobb sebességre gyorsul a puska furcsán hosszú csövében. Ezzel a halálos lőtáv, és a becsapódáskor kifejtett átütőerő is jócskán megnőtt.

A világrekorder ukrán mesterlövész, Vjacseszláv Kovalszki. Forrás: X / Dr. Khaled Alfaiomi
A világrekorder ukrán mesterlövész, Vjacseszláv Kovalszki és különleges fegyvere. Forrás: X / Dr. Khaled Alfaiomi

Vjacseszlav Kovalszkit megelőzően egy nevének elhallgatását kérő kanadai kommandós tartotta a legtávolabbi igazolt találat világrekordját. Ő 2017 májusában, Irakban szedett le egy 3540 méterre lévő célt, de szabvány, 12,7 mm-es lőszert tüzelő, kanadai gyártmányú, McMillan TAC-50 mesterlövész puskával.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×