eur:
393.95
usd:
363.74
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Mesterlövész. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Félelmetes, eddig még soha nem látott mesterlövész-felvételek Ukrajnából

A világhálót bejárta az a videó felvétel, amit az Avdijivka körül dúló harcok közben készítettek.

Számos katonai szakértő úgy gondolja, hogy Avdijivka lehet az újabb Bahmut. A kelet-ukrajnai Donyeck város közvetlen közelében fekvő településért hónapok óta öldöklő harcok dúlnak. Az ukránok elkeseredetten támadnak, az oroszok pedig minden igyekezetükkel próbálják visszaszorítani őket. Sőt, most ők vannak állítólag fölényben.

A harcokban mindkét oldal a legjobb egységeit veti be, köztük speciálisan kiképzett alakulatokat is. Az ukrán hadsereg különleges egységének (SzSzO) katonái a csapat mesterlövészének éjszakai találatait vették fel infrakamerával.

Iszonyú lehetett a sötétben botorkáló orosz katonáknak, hogy a semmiből egymás után érkeznek a halálos lövések, és ők egyszerűen nem tudnak fedezéket találni a lövedékek elöl. A háttérben egy korábban harcképtelenné vált Leopard2A5 harckocsi látható, amit azóta már valószínűleg elvontattak. Azt még nem tudni, hogy kik.

A felvételek érdekessége, hogy az infrakamerának köszönhetően látszanak a halálos lövedékek is, amelyek elég fura röppályát tudnak leírni.

Világrekord

Ugyancsak az ukrajnai háború híre, hogy egy 58 éves mesterlövész megdöntötte a legnagyobb távolságra leadott pontos lövés világrekordját. Az ukrán önkéntes, Vjacseszláv Kovalszkij 3800 méterre lévő célt talált el. Erről az Infostarton is irtunk már.

A világrekordnak számító lövés az alábbi videón látható:

A nem minden napi teljesítményhez különleges fegyver is kellett. Ez az ukrán gyártású "Volodar Obriju" magyarul a "Látóhatár Ura" fantázia nevű romboló puska. Ehhez az ukránok egy speciális lőszert is kifejlesztettek, úgy, hogy egy 12,7 mm-es lövedéket szereltek össze egy 14,5 mm-es lőszer hüvelyével.

Egymás mellett a különleges ukrán lőszer és egy szabvány 12,7mm-es töltény. Forrás: X /  UkraineIntoucH
Egymás mellett a különleges ukrán lőszer és egy szabvány 12,7mm-es töltény. Forrás: X / UkraineIntoucH

Így, a sokkal több lőporral, a kisebb kaliberű lövedék jóval nagyobb sebességre gyorsul a puska furcsán hosszú csövében. Ezzel a halálos lőtáv, és a becsapódáskor kifejtett átütőerő is jócskán megnőtt.

A világrekorder ukrán mesterlövész, Vjacseszláv Kovalszki. Forrás: X / Dr. Khaled Alfaiomi
A világrekorder ukrán mesterlövész, Vjacseszláv Kovalszki és különleges fegyvere. Forrás: X / Dr. Khaled Alfaiomi

Vjacseszlav Kovalszkit megelőzően egy nevének elhallgatását kérő kanadai kommandós tartotta a legtávolabbi igazolt találat világrekordját. Ő 2017 májusában, Irakban szedett le egy 3540 méterre lévő célt, de szabvány, 12,7 mm-es lőszert tüzelő, kanadai gyártmányú, McMillan TAC-50 mesterlövész puskával.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Gyengébb az amerikai feldolgozóipar, mint az elemzők gondolták

Gyengébb az amerikai feldolgozóipar, mint az elemzők gondolták

Gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése februárban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának februári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,8 pontra csökkent az előző havi, 2022 októbere óta a legmagasabb 49,1 pontról. Elemzők kedvezőbb adatot, 49,5 pontot vártak februárra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×