eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
F-35A, izraeli légierő, ötödik gebnerációs vadászgépei. Forrás:Twitter/Spriter
Nyitókép: Forrás:Twitter/Spriter

Légicsata volt a Vörös-tenger felett - videó

Az izraeli légierő egyik vadászgépe egy Jemenből indított cirkáló rakétát semmisített meg a tenger felett.

Az X-en (korábban Twitter) publikáló OSINTdefender adta közre azt a videót, amelyet egy izraeli harci gép fedélzeti kamerája rögzített. A legújabb F-35I típusú vadászbombázó a Vörös-tenger felett fogta el az Izrael felé száguldó szárnyas rakétát. A felvétel alapján a portál azt állítja, hogy ez egy Quds-4 típusú fegyver lehetett, amelyet a jemeni huti lázadók Irántól kaphattak.

A Quds sorozat cirkáló rakétáit az iráni Forradalmi Gárda mérnökei fejlesztették ki. Teherán sokáig még a létezését is tagadta a fegyvernek, de aztán idén augusztusban, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatásakor mégis bemutatták a nyilvánosság előtt. Iránban Pavehnek nevezik, vagy egyszerűen csak "351"-esként emlegetik a szárazföldről indított, manőverező robotrepülőgépet, amelynek több változata is létezik.

Ezek közül a legújabb a Quds-4, amelynek megnövelték a hatótávolságát és a korábbiaknál fejlettebb vezérlő elektronikát is kapott.

A cirkáló rakétát eredetileg hajók ellen tervezték, de valószínűleg szárazföldi célpontok támadására is alkalmas.

A fegyver pontos műszaki paramétereiről nyilvánosan eddig csak találgatások láttak napvilágot. Úgy tudni, hogy 1300-1500 kilométerre lévő célokat is képes támadni a harci részben található 7-9 kilogrammnyi robbanóanyaggal.

Az alábbi videón a robot repülőgép elfogása és megsemmisítése látható. A kísérő szövegből csak az derül ki, hogy a rakétát Dél-Jemenből indították Izrael felé, de az, hogy pontosan mikor is történt az incidens, nem lehet tudni.

Előzőleg az Irán-barát jemeni lázadók már több ilyen szárnyas rakétát is kilőttek a zsidó állam irányába, amelyek közül az egyik két napja Jordánia területére zuhant. A képeket ugyancsak az OSINTdefender hozta nyilvánosságra.

A roncsokról készült felvételekből nem lehet megállapítani, hogy műszaki hiba miatt csapódott a földnek a Quds-4-es, vagy a légvédelem lőhette le.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×