eur:
388.85
usd:
359.14
bux:
66391.62
2024. február 23. péntek Alfréd
Segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe. Forrás: X / Canadians for Justice
Nyitókép: Forrás: X / Canadians for Justice

Újabb segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe - közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon.

A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Húsz teherautón érkeztek gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és élelmiszerek. Ezek voltak az első segélyek, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között.

A Gázai övezetben már a legújabb harcok kezdete előtt is a lakosság nagyjából 60 százalékát látták el humanitárius segélyekkel. Az ENSZ számításai szerint jelenleg naponta 100 teherautónyi segélyre lenne szüksége a Gázai övezetben élőknek.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium azt közölte vasárnap, hogy 4651-re emelkedett a harcokban megölt palesztinok száma a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 14 ezret. A szóvivő szerint a halálos áldozatok között van 1873 kiskorú és 1023 nő.

A gázai hatóságok közlése szerint az izraeli csapások következtében a Gázai övezet lakóépületeinek már mintegy fele megrongálódott vagy összedőlt, és emiatt a helyi lakosság nagyjából 70 százalékának el kellett hagynia otthonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×