eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete beszédet mond a német újraegyesítés 30. évfordulója, a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen a Stefánia Palota kertjében 2020. október 3-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A német újraegyesülés valójában törvénytelen hatalomátvétel volt – állítja egy új orosz tankönyv

Az 1956-os magyarországi forradalmat fasiszta lázadásnak beállító orosz történelemkönyvvel kapcsolatos botrányhoz hasonlítható történelemhamisításról számolt be egy német hírportál. Az új orosz történelemkönyv szerint az 1990-es német újraegyesítés illegális volt.

Németországban október 3-án ünnepelték a német egység napját, azaz az egykori kommunista Német Demokratikus Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság egyesülésének 33. évfordulóját. Az orosz csatornát idéző t-online.de német hírportál a szóban forgó középiskolás történelemkönyv felelőseként, illetve társszerzőjeként ugyanazt a Vlagyimir Megyinszkij korábbi kulturális minisztert említi, aki az 1956-os magyarországi eseményeket fasiszta lázadásként beállító tankönyvet írta. Megyinszkij jelenleg Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója.

A német portál szerint a szerző a szóban forgó fejezetben úgy értékelte, hogy

az egykori NDK valójában egy hatalomátvétel áldozata volt.

Az egyesüléssel kapcsolatban a szerző cirill betűkkel azt az anschluss kifejezést használta, amelynek keretében Adolf Hitler 1938 márciusában erőszakos eszközökkel Ausztriát a Harmadik Birodalomhoz csatolta. A tankönyv következtetése szerint a német újraegyesítés törvénytelen volt.

"1990 augusztusában az NDK Népi Kamarája népszavazás nélkül törvénytelen döntést hozott az ország alkotmányának hatályon kívül helyezéséről, állami szerveinek felszámolásáról és a Német Szövetségi Köztársasághoz való csatlakozásáról" – idézett a német portál a középiskolai tankönyvből.

A t-online emlékeztetett arra, hogy 1990. március 18-án tartották a Német Demokratikus Köztársaság történetének első, egyben utolsó szabad választását, amelyen 93,4 százalék választotta meg a Népi Kamara képviselőit. A képviselők elsöprő többséggel döntöttek úgy, hogy az NDK október 3-án csatlakozik a Német Szövetségi Köztársasághoz – mutatott rá a német portál.

Azaz a döntést ténylegesen demokratikusan legitimálták, de az egyesülés érdekében a lakosság részéről már jóval korábban nagy volt a nyomás. Emlékeztetett arra is, hogy szeptember 12-én Németországra vonatkozó végleges szabályozásról szóló "kettő plusz négy" szerződést Moszkvában írta alá a két német állam, valamint Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió külügyminisztere.

A portál az egykori hírhedt keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi tevékenységével foglalkozó Hubertus Knabe történészt idézte, aki szörnyű agymosásként jellemezte, ahogy az orosz iskolai tankönyvekben átírják a történelmet. Elítélte, hogy "a tömeggyilkos Sztálin már hőssé vált, és a Krím elfoglalását "újraegyesítésként" ünneplik, most pedig a két német állam egyesülését is törvénytelennek tekintik.

A német portál utalt arra, hogy

a korábbi orosz történelemkönyv a német újraegyesítés történetét még másként jellemezte.

Abból az orosz diákok a békés keletnémet forradalomról, illetve arról értesültek, hogy annak kiváltó oka az NDK mély politikai válságával kapcsolatos elégedetlenség volt.

A moszkvai oktatási minisztérium szerint az új könyv egy ötödével olcsóbb, mint a régi, ára 849 rubel, azaz körülbelül 8,20 euró.

Hivatalos német reagálás egyelőre nem hangzott el a t-online portál értesülésével kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×