eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen mentők romok között a kelet-ukrajnai város elleni orosz rakétatámadás után, 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

A kramatorszki étterem bombázásának 13. áldozata egy fiatal ukrán írónő

A 37 éves Viktoria Amelina díjnyertes írónő volt.

A PEN írószövetség ukrán tagszervezete szerint az orvosok mindent megtettek annak érdekében, hogy megmentsék az írónő életét, de nem jártak sikerrel - írja a Sky News.

Emberjogi aktivisták szerint a kramatorszki étterem bombázása háborús bűncselekmény.

Kramatorszk ukrán ellenőrzés alatt áll, de nagyon közel van az oroszok kontrollálta terület határához.

A támadásban 60 ember sérül meg, az írónő kolumbiai írók és újságírók delegációjával együtt tartózkodott a népszerű Ria Lounge-ban, amikor abba lövedék csapódott be.

Amelinát Dnyipróban kezelték, de még pénteken belehalt sérüléseibe a PEN Ukrajna szerint.

"Nagy fájdalommal tudatjuk, hogy Viktoria Amelina írónő szíve július 1-jén megállt. Utolsó napjaiban családja és barátai mellette voltak" - áll a közleményben.

Amelina Ukrajna egyik legünnepeltebb fiatal írója volt, aki Oroszország tavalyi megkezdett inváziója után dokumentálni kezdte a háborús bűnöket és a frontvonal közelében élő gyerekekkel kezdett el foglalkozni.

Tavaly ő hozta nyilvánosságra Volodimir Vakulenko gyermekíró naplóját. A fiút nem sokkal az invázió után az orosz csapatok elraboltak, majd megölték Izjum városában. Amelina első angol nyelvű nem fikciós kötete, a War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War (A háború és az igazság naplója: nők a háborúban - a szerk.) még megjelenés előtt áll.

Twitterén egy kiemelt bejegyzésben az írónő látható, amint egy lebombázott épületet fotóz, az alá írt szövegben pedig felteszi a kérdést, hogy miért kell neki ukrán íróként a háborúval foglalkoznia és bombákat hallgatnia versek helyett.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×