eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
III. Károly brit király integet a felesége, Kamilla királyné (b) társaságában a koronázását ünneplő rendezvénysorozat záróeseményeképp tartott szuperkoncerten az angliai Windsorban 2023. május 7-én, a koronázás másnapján. A világsztárokat felvonultató koncertet a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély parkjában tartották a királyi család és húszezer néző jelenlétében.
Nyitókép: MTI/AP/Daily Mail pool/Mark Large

Hiába Károly a király, nagyon beleszólni nem tud a brit hétköznapokba

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában a brit koronázás kapcsán úgy fogalmazott, egy dolog, hogy milyen ambíciói vannak uralkodóként, egy másik, hogy mit hagy neki a politikai rendszer. A fél szemét pedig már mindenki Vilmosra vetheti.

III. Károly brit király sokkal tudatosabb és aktívabb szerepvállalásra készült, mint édesanyja, II. Erzsébet királynő - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Gálik Zoltán ugyanakkor hozzátette: a királynak nincs közvetlen beleszólása a napi politikába.

"Egy dolog az ambíció szintje, egy másik, hogy mit hagy neki a politikai rendszer. Noha II. Erzsébet is tudatos volt abból a szempontból, hogy szándékosan húzódott vissza, noha a környezetvédelem, a hulladék-újrafelhasználás vagy épp a rókavadászat kérdésében megnyilvánult, és még egy csomó olyan kérdés volt, amelyben hallatta a szavát. Ezeket a témákat Károly király visszahozhatja, persze nem biztos, hogy a próbálkozás sikeres lesz" - utalt arra Gálik Zoltán, hogy az új király egy kairói konferencialátogatása már meghiúsult a politika döntéséből; a kormány mondott neki nemet, mondván ez nem államfői feladat.

Hogy például mondhat-e III. Károly olyat, ami a British Petrol működését befolyásolja, arról azt mondta, a kormány és a monarchia célja is az, hogy stabilitást biztosítson, az egységet szimbolizálja, és semmiképp sem jó ebből "kikacsintani".

Gálik Zoltán azt is elmondta, megvannak a megfelelő emberek arra, hogy előírják és megírják, az uralkodó miben, hogyan, mikor és miként nyilvánuljon meg, ami azért is fontos, mert az Egyesült Királyság a világpolitika színpadán is megkerülhetetlen szereplő, biztonságpolitikailag a világ 5.-6. legnagyobb szereplőjéről van szó.

"Közvetlen beleszólása tehát nincs, csak instruál, tájékozódik, esetleg orientálja a minisztereket" - összegzett.

Az új örökösről

Vilmos walesi herceg pedig viheti tovább az édesapja által korábban képviselt ügyeket - vélekedett a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

"Ő az, aki megkapta azokat a címeket és lehetőségeket, amelyeket édesapja korábban vitt. Ez sok felelősséggel is jár, rengeteg helyen kell majd megjelenni, szerepelni, nemzeti ünnepeken, hadi eseményeken" - részletezte.

Szerinte érdemes lesz figyelni mostantól Vilmos herceg "kiszólásait", ebből lehet majd tudni, hogy ő örökösként mire készül.

Akár az is lehet, hogy Károly majd "nem mondhat valamit", az állásfoglalást pedig fiára delegálja.

"Nagyon nagy a tisztelet Vilmosban édesapja iránt, és édesapja is kedveli Vilmost, másik fiával feszült a viszony" - tette hozzá Gálik Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×