eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Patriot rakétakilövő-állás a rakétavédelmi rendszer  ünnepélyes átvételét követően a Konstancától - a legnagyobb román fekete-tengeri kikötővárostól - 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképző- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én. A román hadsereg hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az első Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzéséről három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ukrán védelmi miniszter: megérkeztek a Patriotok a hazafiakhoz

Olekszij Reznyikov bejelentette, hogy Ukrajna megkapta az első amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszereket.

Az ukrán védelmi miniszter Twitter bejegyzésében arról írt, hogy már 2021-ben, amikor, mint az ideiglenesen megszállt területek visszaszerzéséért felelős miniszerelnök-helyettesként az USA-ban járt, Patriot-rendszereket kért vendéglátóitól.

Akkor az amerikaiak elutasították ezt, lehetetlennek nevezve az ukránok óhaját. "A lehetetlen azonban lehetővé vált - írta Reznyikov.

Majd azzal folytatta, hogy a szép ukrán égbolt immár jóval biztonságosabb is, mivel megérkeztek az első Patriot légvédelmi rendszerek. A védelmi miniszter emlékeztetett rá, hogy az ukrán katonák a lehető legrövidebb idő alatt elsajátították a Patriot kezelését, a szövetséges országok vezetői pedig betartották korábbi ígéretüket.

A miniszter azt is közölte, hogy francia AMX-10 (francia megnevezéssel könnyű harckocsik) is érkeztek Ukrajnába.

  • Washington december közepén, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyesült államokbeli látogatásán vállalta, hogy Patriot föld-levegő légvédelmi rendszereket küld Kijevnek, miközben Oroszország az ukrán energetikai hálózatokat támadta.
  • Hollandia január 20-án jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal és Németországgal közös szállítás keretében két Patriot rakétaindítót és a hozzájuk tartozó elfogó rakétákat szállít Ukrajnának.
  • Berlin január 5-én vállalta egy Patriot rakétarendszer szállítását.
  • A Patriot rakétarendszert először az Egyesült Államokban állították hadrendbe az 1980-as években.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője azt mondta, hogy az új Patriot-rendszereknek kiemelkedően fontos szerepük lehet az ukránok tervezett ellentámadásakor is. Ezek a rendkívül korszerű légvédelmi fegyverek fogják majd oltalmazni a saját csapataikat az orosz légierő csapásai ellen.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×