eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Ukrán katona Bahmutnál. Forrás:Twitter/Ukraine War Now
Nyitókép: Forrás:Twitter/Ukraine War Now

Drámai a helyzet Bahmutban - videó

Az oroszok újult erővel támadják a várost azt követően, hogy javult az együttműködés a reguláris csapatok és a Wagner zsoldosai között.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy minden korábbinál súlyosabb harcok dúlnak Bahmutban. Az ukránok ugyan még tartják állásaikat a város nyugati részében, de az elmúlt 48 órában különösen heves tüzérségi támadások érték őket.

Ezzel egyidőben a Wagner katonái folytatják előrenyomulásukat a város központjában. Most már az orosz reguláris erők is segítik a zsoldosokat. A támadás lészaki és déli szárnyait az ejtőernyősök (VDV) biztosítják.

Az ukrán védők súlyos utánpótlási gondokkal küszködnek, de a britek szerint eddig sikerült rendezetten visszavonulniuk azokból az állásaikból, ahonnan kiszorították őket.

Pár napja szintén a brit védelmi minisztérium számolt be arról, hogy az orosz légideszantosok új, rendkívül pusztító fegyvert kaptak. A TOSZ-1 Buratyino nevű eszköz az orosz terminológia szerint nehéz lángszóró. Valójában egy T-72-es harckocsi alvázára szerelt sorozatvetőről van szó, amelynek rakétáit termobárikus robbanófejjel látták el. Ezek az úgynevezett vákuumbombák sok szakértő szerint az atomfegyverek után a legpusztítóbb harceszközök.

Mint arról már az Infostart is beszámolt, ez olyan kétlépcsős fegyver, amely először nagyon finom szemcsékből álló aeroszolt juttat a levegőbe, ami lehet üzemanyag (pl. benzin) vagy akár apró fémrészecske is. A második töltet meggyújtja ezt a felhőt, ami által tűzgömb, illetve lökéshullám alakul ki és az felperzseli a környezetét. A detonáció után vákuum keletkezik, mivel a robbanás megköti az oxigént és szó szerint kiszippantja a még életben maradottak tüdejéből a levegőt.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×