eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
UR-77 orosz aknamentesítő jármű. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Borzalmas pusztító fegyvert vetettek be az ukránok Bahmutnál – videó

Az UR-77-est az oroszoktól zsákmányolták és a képek bizonysága szerint némileg sikerült is visszavetniük a támadókat.

Az UR-77 Meteorit nevű eszközt eredetileg arra tervezték, hogy átjárót nyisson az aknamezőkön. Működése meglehetősen egyszerű: két 90 méter hosszú, úgynevezett nyújtott töltettel van felszerelve, amelyeket rakétával fél kilométer távolságra lehet kilőni. A töltetek olyan kábelek, amelyekre 750 kilónyi PVV-7 plasztikbombát fűztek fel, és miután ezek célba értek a távolból egyszerre lehet őket felrobbantani.

A robbanás lökéshulláma pedig hatástalanítja a közeli tankelhárító aknákat is. Így nagyjából kilencven méter hosszú és hat méter széles átjárót lehet nyitni a tankok, illetve más harcjárművek számára. Igazából tehát egy támogató eszközről lenne szó,

ám az oroszok ezt is pusztításra is használják.

Először az első csecsen háborúban, 1994-96 között vetették be városok, például Groznij ostrománál. Lakott területen borzalmas rombolásra képes a fegyver, hiszen majdnem egy futballpályányi területet tud letarolni.

A szíriai polgárháborúban, az oroszok által támogatott Bassár el-Aszad elnök katonái döntöttek romba utcahossznyi területeket Damaszkuszban. Az alábbi videó ezt mutatja:

Aztán az ukrajnai háború legsúlyosabb harcaiban újból bevetették az UR-77-eseket. Például Mariupol ostrománál is megjelentek, szörnyű rombolást hagyva maguk után. Ez a Twitterre feltöltött videó is egy ilyen akciót mutat:

Most viszont az ukránok fordították az oroszok ellen a saját fegyverüket. Ukrajna ugyanis eredetileg nem rendelkezett UR-77-esekkel. Ellenben a harcokban számos ilyen járművet zsákmányoltak és ha már megszerezték, akkor használják is a támadók ellen.

A Twitteren közzétett videót nemrég készítettek Bahmutban. A város központjában lévő egyik utcából szorították vissza az ostromlókat az aknamentesítő fegyverrel. A felvételeket feltöltő ukrán blogger szerint a támadókat szó szerint porrá zúzták.

A képek azt is igazolják, hogy Bahmutot még mindig nem tudták elfoglalni az oroszok, bár a város elestét már hetek óta többször is bejelentették Moszkvában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×