eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál
Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Amerikai védelmi miniszter: Bahmut jelentősége szimbolikus

Lloyd Austin jordániai útján beszélt a hét hónapja ostromlott donyecki városról. A Wagner magánhadsereg alapítója időközben többedjére követel lőszert Moszkvától.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai Bahmut városának inkább szimbolikus, mintsem operatív jelentősége van, és a város eleste nem feltétlenül jelenti azt, hogy Moszkva visszaszerezte volna a kezdeményezést a háborúban.

Hét hónapja folynak a harcok az egykor 70 ezer lakosú, ma romokban heverő Bahmut városáért. Amennyiben az orosz csapatok sikeresen ellenőrzésük alá tudják vonni a várost, ez lesz az orosz haderő első jelentős sikere a téli hadjáratban.

"Úgy gondolom, hogy sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bír Bahmut bevétele, mintsem stratégiai vagy műveleti jelentőséggel" - fogalmazott Austin jordániai útja során.

Austin azt mondta, hogy

Bahmut lehetséges elvesztését semmiképp sem tekintené stratégiai visszalépésnek.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója ugyanakkor hétvégi videójában a Moszkvából érkező lőszerutánpótlás nehézségeiről számolt be ismételten. A múlt hét végén arról beszélt, hogy a várost gyakorlatilag körbezárták.

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat "árulással" vádolt meg, amiért szerinte visszatartották a lőszert a Wagnertől.

Austin utalt a Wagner zsoldoshadsereg és az orosz hadsereg közötti különbségekre, amelyeket "repedésként" aposztrofált. "Azt mondanám, hogy

a Wagner csoport erői valamivel hatékonyabbak annál az orosz hadseregnél, amelytől eddig aligha láthattunk példaértékű teljesítményt"

- fogalmazott az amerikai miniszter.

(Nyitóképünkön ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.)

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×