eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Twitter

Kína reagált az Egyesült Államok feletti léggömb hírére

Mao Ning kínai külügy szóvivő azt mondta, senki ne vonjon le "elhamarkodott következtetést" a Pentagon bejelentéséből.

Mint korábban az Infostarton írtuk, magasan repülő megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai légtérben az Egyesült Államok légvédelme.

A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre – jelentette ki Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője. Hozzátette, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót és leszögezte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson "érzékeny információkhoz".

A pekingi kormány a hírre reagálva nyugalomra intett és azt közölte:

"Kínának nincs szándéka megsérteni egyetlen szuverén ország területét sem."

Mao Ning kínai külügy szóvivő egyúttal arra szólított fel: senki ne vonjon le "elhamarkodott következtetést" a Pentagon bejelentéséből, "mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják".

"Kína felelősségteljes ország, amely mindig is szigorúan betartotta a nemzetközi jogot" – szögezte le, hozzátéve, Peking vizsgálja a bejelentést. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felek óvatosan és nyugalommal kezelik az ügyet.

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő azt mondta, a ballon várhatóan "több érzékeny terület" fölött is áthalad, de részleteket nem árult el. Más tisztségviselők azt közölték, a léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt az Egyesült Államok légterébe lépett volna.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×