eur:
388.95
usd:
361.93
bux:
68695.51
2024. május 8. szerda Mihály
Védőmaszkos utasok egy pekingi metrón 2022. január 20-án. A kínai fővárosban január 15-én regisztrálták a koronavírus újabb változatával, az omikronnal fertőzött első esetet, és azóta emelkedik a fertőzöttek száma, hetekkel a 2022-es pekingi téli olimpia február 4-i kezdete előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Árulkodó adat érkezett a kínai Covid-helyzetről

A kínai nagyvárosokban felpörgött a metróközlekedés, ebből kedvező hírekre következtetnek a szakemberek.

Csaknem egy tucat kínai nagyvárosból jelentették a metróhasználat helyreállását, ami annak a jele lehet, hogy a koronavírus-fertőzések úgynevezett "kilépési hulláma" már elérhette a csúcspontját egyes városi területeken – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Sanghaj, Kanton (Kuangcsou), Sencsen és Nanking is azon metropoliszok közé tartozik, amelyek az elmúlt héten az utazások számának fellendüléséről számoltak be. Peking, Csengcsou és Csungking városában a már korábban elkezdett növekedni a metróhasználat, illetve a forgalmi torlódások száma is megemelkedett a december közepe körül elért mélyponthoz képest.

A koronavírus-fertőzések száma december elejétől kezdett el országszerte megugrani Kínában, mikor a kormány hirtelen megszüntette a szigorú korlátozásokat és a tesztelési követelményeket. Az újranyitás kezdetben visszaesést okozott a forgalomban, mivel a fertőzött emberek otthon maradtak, mások pedig megpróbálták elkerülni a megbetegedést, de ezek az adatok azt jelezhetik, hogy a járványcsúcson túljuthattak sok helyen.

A holdújév, a január 21-én kezdődő hétnapos ünnep előtti következő hetek fontosak lesznek annak felmérésére, hogy mennyire széles körű a mobilitás fellendülése, mivel kínaiak százmilliói térnek vissza szülővárosukba. Az ünnep előtti és utáni utazások a világjárvány kitörése óta jelentősen visszaestek, de a belföldi utazási korlátozások teljes feloldása azt jelenti, hogy sokkal többen próbálhatnak meg hazautazni az ünnepekre.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×