eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Drasztikus büntetés vár mostantól a gyorshajtókra Ausztriában

Az osztrák kormány a gyorshajtás miatti balesetek hatására úgy döntött: elkobozza a gyorshajtók kocsiját. A jogszabály évente akár 400-450 sofőrre is lesújthat.

Új törvénycsomagot terjesztenek elő Ausztriában a Standard tudósítása szerint. Ennek alapján ideiglenesen, súlyosabb esetben pedig véglegesen is elkobozhatják a száguldozók autóit.

A Telex.hu azt írja, a szabályozás lényege, ha valaki 60 km/órával gyorsabban megy, mint a városi sebességhatár (50 km/óra) – azaz 110-zel vagy annál többel közlekedik a városban –, vagy 70 km/órával gyorsabban, mint az autópályán megengedett legnagyobb sebesség, azaz 200-nál többel, annak két hétre lefoglalják az autóját. Leonore Gewessler klímaminiszter szerint ugyanis ilyen sebességnél egyik vezető sem képes már kontroll alatt tartani a járművet.

A lefoglalás idején megnézik, történt-e már hasonló esete az illetőnek. Ha igen, akkor elveszik a gyorshajtó autóját. Már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtás városban nyolcvannal vagy a sztrádán kilencvennel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

A miniszter szerint az extrém száguldás hívei számára az autó „szent tárgynak” tekinthető, így

jelentős visszatartó ereje lesz annak, ha ezt véglegesen elvehetik tőlük.

A véglegesen elkobzott autókat árverésre bocsátják, és a bevétel 70 százaléka a közúti közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka az illetékes önkormányzathoz kerül. A jármű elkobzása mellett még jelentős pénzbírságot is kell fizetni, valamint a jogosítványt is bevonják, nehogy egy másik autóval folytatódjon a száguldozás.

Ausztriában azokat is bírságolják, akik nem tartják be a kötelező követési távolságot. Ha a kamera azt rögzíti, hogy a követési távolság nagyon rövid (0,2 vagy több, de kevesebb, mint 0,4 másodperc, azaz 130 km/óránál 7 m és 14 m között van), akkor jön a bírság. Ha pedig 0,2 másodpercnél kisebb a távolság (130 km/órűánál kevesebb, mint 7 m) a bírságon felül legalább hat hónapra bevonhatják a jogosítványát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×