eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője beszédet mond az evangélikus egyház szakkollégiuma, a lágymányosi Luther Otthon átadásán 2022. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Prőhle Gergely: a helyreállítási terv elfogadása a magyar kormány nagy eredménye

Optimistának kell lenni, abból kell kiindulni, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, ami eredetileg jár neki – mondta Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Európai Bizottság támogatja az 5,8 milliárd eurós magyar helyreállítási tervet, de 7,5 milliárd eurónyi operatív felzárkóztatási forrás befagyasztását javasolja. Mindemellett közölte, egy 27 pontos feltételrendszerhez köti az 5,8 milliárdos kifizetést.

"Ez a döntés valójában nagy eredmény, és nagyon fontos, hogy megszületett az 5,8 milliárd euró kifizetéséről, még akkor is, ha mindenféle olyan feltételekhez van kötve, amelyeknek egyébként a teljesítését a magyar kormány már nemcsak hogy megígérte, hanem meg is kezdte" – mondta Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Arról is beszélt, hogy ha az lenne a kérdés, hogy a pohár félig van tele vagy félig üres, akkor minden szempontból az a válasz, hogy ez egy félig tele pohár. "Optimistának kell lenni, abból kell kiindulni, hogy az a terv, amit a magyar kormány elfogadott és amiben megállapodott az Európai Unió szerveivel, teljesül, és ennek következtében

Magyarország megkapja azokat a forrásokat, ami eredetileg jár neki"

– tette hozzá.

Prőhle Gergely emlékeztetett, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben számos vitája volt a magyar kormánynak az Európai Unióval, neki még aktív külpolitikusként számos uniós kritikával kellett foglalkoznia, és szerinte ilyenkor mindig az volt a helyes eljárás – és most is ez vezethet eredményre –, hogy leülnek a felek és pontosan "szétszálazzák", hogy milyen gondok vannak, és hogyan lehet ezeket az uniós kritikákat nem elhárítani, hanem megoldani.

"Az, hogy Magyarország európai uniós tagsága kötelezettségekkel jár, nyilvánvaló. Az, hogy ezeket a kötelezettségeket számon kérik rajtunk, ez is valahogy természetes. Az, hogy a politikai kommunikációban olykor ez bizonyos Európai Unió-ellenes hangokat generál, nem feltétlenül szerencsés. De a lényeg az, hogy most ott tartunk, hogy a különböző feltételeket a magyar kormány megválaszolja, illetve teljesíti, mint ahogy ez már részben meg is történt" – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×