eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
KHARKIV, UKRAINE - SEPTEMER 09: A damaged church is seen in Grakove village after the Ukrainian forces took control of the village in Kharkiv, Ukraine on September 09, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Fontos várost foglaltak vissza az ukránok

Sikereket ért el az ukrán hadsereg, és ezt már az oroszok is elismerik.

Az ukrán hadsereg visszafoglalta a stratégiai fontosságú Kupjanszk városát.

Harkivtól mintegy 100 kilométerre keletre fekvő, 27 ezres város fontos vasúti csomópont, amely az orosz hadsereg utánpótlásában kapott nagy szerepet.

Már korábban is jelentek meg képek ukrán zászlót kitűző katonákkal a városból, de a település elfoglalását most erősítették meg.

Kupjanszk elfoglalása azt jelenti, hogy orosz katonák ezrei rekednek a fontvonalon utánpótlás nélkül.

Makszim Gubin, a kupjanszki körzet oroszok által kinevezett vezetője orosz hírügynökségeknek azt mondta: „Igyekszünk minden erőnkkel a helyi lakosság evakuálására összpontosítani legalább 3-4 napig, amíg a helyzet stabilizálódik”. A helyi oroszokat a hivatalosan el nem ismert „Luhanszki Népköztársaságba”, Szvatovába és az oroszországi Logatcsevkába viszik és ideiglenes szállásokon helyezik el, írja az Ukrainska Pravda.

Ukrán jelentések szerint már Izjumba is visszatértek az ukrán erők.

És Balakliját is elfoglalták.

A gyorsan előrenyomuló ukrán erők egyre nagyobb, korábban az oroszok által ellenőrzött területet foglaltak el keleten – közölte Vitalij Gancsev, az oroszok által támogatott Harkiv régió közigazgatásának vezetője az állami televízióban. Ezzel az eddigi hallgatás után Oroszország gyakorlatilag elismerte, hogy frontvonalának egy szakasza összeomlott Ukrajna második legnagyobb városától, Harkivtól délkeletre – írta a Reuters.

Közben az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy kivonják az orosz erőket a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija és Harkiv településeinek körzetéből, és Donyec megyébe csoportosítják át.

A TASZSZ hírügynökség a Harkiv megyei orosz katonai és polgári hatóságra hivatkozva azt írja, hogy folyik Izjum lakosainak kimenekítése Oroszország területére. A hatóság vezetője, Vlagyiszlav Szokolov szerint a városban nagy a pusztítás, igen súlyos a helyzet.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×