eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Elpusztult halak lebegnek a német-lengyel Odera határfolyó sekély vizében a németországi Genschmar közelében 2022. augusztus 12-én. A tömeges halpusztulás okát még nem állapították meg.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Patrick Pleul

A lengyel elnök is megszólalt az Odera folyó higanyszennyezése kapcsán

Nem ért egyet az ügyet korábban bagatellizáló miniszterelnökkel.

Emberi tevékenység és környezeti okok egyaránt hozzájárultak az Odera folyóban történt tömeges halpusztuláshoz Andrzej Duda lengyel elnök szerint, aki a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak adott interjút hétfőn.

Duda egyúttal lassúnak és kaotikusnak nevezte az állam reagálását a környezeti katasztrófára, melynek okaira kitérve azt mondta, több lehetőséget is vizsgálnak, ő maga pedig a szakértőkre hagyatkozik.

A folyó német-lengyel határon futó szakaszán július végén észlelték a tömeges halpusztulás első jeleit, a délnyugat-lengyelországi Olawa városnál.

Jóllehet a németországi Brandenburg tartományi hatóságai rendkívül magas higanyszennyezést mutattak ki a folyó vizében, Jacek Ozdoba lengyel klímaügyi és környezetvédelmiminiszter-helyettes szerint a lengyelországi elemzések nem mutattak ki higanyt a mintákban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a múlt héten megerősítette a lengyel vizsgálati eredményeket, s hangsúlyozta, hogy a folyó "nagyon gyorsan regenerálódik", és "az apokaliptikus forgatókönyvek mellőzését" sürgette.

Ugyancsak hétfőn a PAP lengyel hírügynökség az IBRIS közvéleménykutató cég adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a tömeges halpusztulás megtépázta a kormánykoalíció népszerűségét is. A Rzeczpospolita című lap által megrendelt, augusztus 26-án és 27-én, 1000 ember bevonásával végzett közvéleménykutatás szerint ha most vasárnap rendezének választást, a koalíció a voksok 30,9 százalékát kapná, szemben a július végén mért 34,9-cel. Ez az eredmény nem lenne elegendő a többségi kormányzáshoz - mutat rá a hírügynökség.

A Rzeczpospolita részéről hozzátették, hogy más közvéleménykutató cégek is a koalíció népszerűségének csökkenését jelezték: a CBOS augusztus 14-é és 25-e között elvégzett felmérése 31 százalékos támogatottságot mutatott ki, 2 százalékponttal kevesebbet, mint július elején, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) népszerűsége 0,4 százalékkal nőtt, így jelenleg 25,8 százalékon áll.

A jelenlegi állás szerint a konzervatív Polska 2050 12,1 százalékon, a Baloldal nevű párt 10,1 százalékon áll, a Lengyel Parasztpárt (PSL) pedig 5,2 százalékot tudhat a magáénak, ezzel szintén bekerülne a törvényhozásba.

A lap mindazonáltal megjegyzi, hogy további 12-13 százaléka a megkérdezetteknek még mindig bizonytalan, s a választási kampány során várhatóan e réteg voksaiért is harc indul. Lengyelországban 2023 őszén tartanak legközelebbi parlamenti választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×