eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Az oroszokat megkerülve érkezhet olaj Közép-Ázsiából

Oroszország egyik szövetségese küldene új útvonalon kőolajat Európába.

A Portfolio azt írja, hogy Kazahsztán Oroszország megkerülésével tervez olajat szállítani Európába. Erre a portál szerint azért lenne szükség, mert egy orosz bíróság azzal fenyegetett, hogy lezáratja a CPC-vezetéket. A lépés döntő lenne, mert már 20 éve szállítják az olajat az orosz fekete-tengeri kikötőbe, Novorosszijszkba, és onnan értékesítik tovább a világpiacon.

Ezért Kazahsztán is új útvonalat keresett és azt tervezi, hogy egy Oroszországot elkerülő, azerbajdzsáni vezetéket is bevonna a továbbiakban az olajexportba. A lépés jelentőségét az is adja, hogy a közép-ázsiai ország elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev hűséges szövetségese Vlagyimir Putyin orosz államfőnek.

A gazdasági portál mindemellett emlékeztet rá, hogy az azeri vezeték nem olyan hatékony, mint a CPC, ami miatt valószínűleg csökkenne a Kazahsztánból korábban érkező olaj mennyisége. Ezért akár még az olaj világpiaci árának emelkedésével is számolni kell.

A kazah olajexport a világ olajkínálatának több mint 1 százalékát, azaz nagyjából napi 1,4 millió hordót tesz ki.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×