eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ukrán és az Európai Unió zászlója egymás mellett az Európai Parlament (EP) brüsszeli épülete előtt az EP rendkívüli plenáris ülése idején 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Szakértő: nagyot nyerhet Ukrajnával az EU, ami egyben fájó is lesz

Az orosz–ukrán háború jelentősen hat az Európai Unió működésére és működtetésére. Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszának megadása után a közösséget belülről is át kell alakítani ahhoz, hogy megfeleljen az új világpolitikai helyének. Fóris Györggyel, az ELTE Politikatudományi Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem külső oktatójával, az Infostart állandó szerzőjével beszélgettünk.

Fóris György szerint ha nem lenne háború, Ukrajna valószínűleg továbbra is távolságtartást tapasztalna – jelentkezését illetően – az Európai Unió részéről, ahogyan arra korábban, például a narancsos forradalom idején is sor került, amikor szintén felmerült annak igénye a részükről, hogy szeretnének belépni az EU-ba, ehhez azonban nem kapták meg a brüsszeli „bátorítást”, helyette megszületett egy nagyon elmélyített társulási szerződés.

A szakértő hozzátette: Ukrajnában a piacgazdaságot alapvetően továbbra is az oligarchiák uralják, miközben komoly gondok mutatkoznak a közbiztonság, a szervezett bűnözés és a korrupció kapcsán is, vagyis számos, az Európai Unió számára nagyon is kifogásolható jelenség áll fenn, és ilyen alapon nem is feltétlenül tekintenék az országot automatikusan tagságra érettnek. Másfelől viszont a külső fenyegetés környezetében a befogadás, a csatlakozás kérdése egy fontos külpolitikai eszközként, reagálásként jelenik meg. Vagyis jelenleg nem az a mérlegelés legfőbb szempontja, hogy ha Ukrajna belépne az EU-ba, akkor mennyiben járulna hozzá, vagy gyengítené a közös kohéziót, hanem a befogadása révén tudják-e növelni a külső környezet biztonságát – magyarázta. Ilyen alapon végül, mint az látható, a háborús helyzetben lévő Ukrajna esetében megszületett a pozitív reagálás, ami példa nélküli az Európai Unió történetében.

Fóris György szerint viszont hiú ábránd más, tagságra éretlen országok részéről azt gondolni, hogy a jövőben az ő befogadási folyamatuk is csak úgy megkezdődhet, mondván hogy az ukránokkal is megtették. Vagyis

a mostani egy egyszeri és adott helyzetre alkalmazott reagálásnak tekintendő.

Hogy ezek után milyen megítélés alá eshet Európa, illetve az Európai Unió világpolitikai szinten, abban a szakértő szerint az lesz a meghatározó, hogy az orosz befolyásnövelés – egyes megítélések szerint birodalmi újjáépítés, mások szerint éppenhogy a visszaszorulás fegyveres úton történő megakasztása – folyamatában az unió, kéz a kézben a NATO-val, mennyire hatékonyan és eredményesen tud fellépni.

Ha fenti lépés nyomán konszolidálódik az ukrán helyzet, és „legfeljebb” Kelet-Ukrajna kerül orosz fennhatóság alá, de maga az ukrán államiság nem kerül veszélybe, viszont tartóssá válik a demokratikus átalakulás, és az ország beintegrálódik a nyugati rendszerekbe, azzal

az EU egy nagyon fontos ütközőzónát nyerne,

ha úgy tetszik, a nyugati életformát (katonailag is) támadó-veszélyeztető keleti támadásokkal szemben, amivel egyértelműen nagyobb világpolitikai jelenlétet és befolyásolást szerezne. Azzal együtt, hogy Ukrajna nagy problémát fog jelenteni Brüsszelnek, hiszen gazdaságilag egy nagyon elmaradott országról van szó, ami nem mellesleg a mai kelet-közép-európai országoknak szánt támogatások egy jelentős részét „megcsapolhatja” majd egy újabb költségvetési ciklusban – jegyezte meg a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×