eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjai Harkiv belvárosában 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

3D-szkennelés mentheti meg az ukrán építészet értékeit

A háború eddigi három hónapja során számos műemlék jellegű épület semmisült már meg: szakemberek a legmodernebb technológia segítségével igyekeznek megőrizni emléküket.

Kijev, Lviv, Csernyihiv és Harkiv építészeti értékeinek megőrzésében segíti az ukrán építészeket és műemlékvédelmi szakembereket Emmanuel Durand francia mérnök, aki a 3D-szkennelést hívta segítségül a folyamatban.

"A szkenner másodpercenként 500 ezer pontot vesz fel: egyetlen állomáson körülbelül 10 millió pontot rögzíthet. Váltogatjuk az állomásokat, körbejárjuk az egész épületet, majd mindezt számítógépen összerakjuk, mint egy kirakós játék darabjait, csak 3D-ben" - magyarázza Durand a Euronews cikkében.

Harkivban például a beszkennelt épületek közé tartozik az 1887-ben épült, vörös téglás tűzoltóállomás, valamint annak őrtornya, amely Harkiv ipari forradalmának emlékműve.

Katerina Kuplicka építész, a károsodott műemlékeket dokumentáló testület tagja elmondta, hogy

az értékes épületek közül sok a súlyosan lerombolt területeken található.

"Harkivban 500 épületet kellene az építészeti örökség listájára venni, ezek többsége nagyon sűrűn helyezkedik el egy olyan központi, történelmi területen, amelyet lőttek és bombáztak" - mondja. A városban már több mint 100 épületet találat ért.

Egyesek szerint a történelmi épületeket ilyen aprólékos részletességgel dokumentálni hiábavaló, miközben a háború még mindig dúl, naponta halnak meg emberek. A szakértők ezzel nem értenek egyet, és a kultúra egyetemes jelentőségét hangsúlyozzák.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×