eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Twitter/Lesia Vasylenko

Több rakéta is becsapódott Lvivben, halálos áldozatok is vannak

Hétfő reggel az orosz csapatok jelentős rakétatámadást is indítottak a nyugat-ukrajnai megyeszékhely ellen.

Az UNIAN ukrán hírügynökség Makszim Kozickij regionális kormányzóra és Andrij Szadovij polgármesterre hivatkozva azt írta, hogy Lviv megyében kelet-európai idő szerint 7.44-kor szólaltak meg a légiszirénák (ekkor egyébként megszólaltak a szirénák Kárpátalján is - jegyezte meg a kiszo.net).

Egyszerre öt rakéta csapódott be a város polgármestere szerint, és ennyiről írt Mikhajlo Podoljak, a béketárgyalásokon résztvevő ukrán küldöttség vezetője, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója is.

A mentők és a tűzoltók már a helyszínre vonultak, a tüzeket a BBC meg nem erősített hírei szerint még oltani kell. A robbanások helyszínéről sűrű fekete és szürke füst szállt fel, és egy rakétát is láttak a becsapódás előtt.

A brit közszolgálati híroldal Kozickijre hivatkozva azt írta, hogy hatan meghaltak és nyolcan megsebesültek a városban, a rakéták katonai létesítményekbe és egy autógumiszervizbe csapódtak be a nyugat-ukrajnai városban. A halottak között van egy gyermek is a hírek szerint.

Frissítés, 12.15: Makszim Kozickij közölte, hogy hétre nőtt a támadás halálos áldozatainak száma. Négy rakéta csapódott be a városban, három raktárakat talált el, egy pedig egy garázst, ahol autókat szervizeltek. (BBC)

Leszja Vaszilenko parlamenti képviselő a fenti nyitóképen szereplő fényképet tette közzé, azt írva mellé, hogy a vasútállomás és a tárolóegységek voltak a rakéták célpontjai. A helyi vasúttársaság azt közölte Telegram oldalán, hogy "több rakéta vasúti létesítmények közelében csapódott be", de nem követelt áldozatokat és nem okozott fennakadást a vasúti forgalomban.

James Levinson, a Fox News riportere a Twitter-oldalán később videókat, fotókat közölt a helyszínekről. Azt írta, a vasúti célpontot talán elvétették a támadók, mert a vonatok továbbra is közlekednek. A gumigyár vagy szerelőműhely helyszínéről is bejelentkezett.

"Ami ma történt, nagyon nyugtalanító és riasztó, mert ez egy nagyon erős rakétacsapás [a] polgári infrastruktúra ellen" - mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadója, aki jelenleg Nyugat-Ukrajnában tartózkodik.

"A ma történtek ismét azt bizonyítják, hogy miközben az orosz erők jelentős összevonása folytatódik Kelet-Ukrajnában, az ország egésze továbbra is veszélyben van - tette hozzá, további fegyverszállítmányokat kérve a nyugati országoktól.

Az ukrán hatóságok Dnyipropetrovszk déli régiójában is több robbanásról számoltak be hétfőn, közölve, hogy a rakéták egy része vasútállomáshoz és más vasúti létesítményekhez közeli területeket talált el.

Az ukrán elnök vasárnap bírálta, hogy késnek az országába irányuló fegyverszállítmányok. Volodimir Zelenszkij esti videóbeszédében kifejtette: "minden késedelem a fegyverek terén, minden politikai késedelem engedélyt ad Oroszországnak, hogy elvegye az ukránok életét. Oroszország így értelmezi ezt. A valóságban nem így kellene lennie" - mondta.

Katonai szakértők úgy vélik, hogy Ukrajnának az ország keleti részén lényegesen több nehézfegyverzetre lesz szüksége ahhoz, hogy ellenálljon a támadásoknak.

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg a közeljövőben offenzívára készül a kelet-ukrajnai Donyec-medence ipari térségében. "Ahogy az orosz csapatok Mariupolt pusztítják, úgy akarnak más városokat és közösségeket is kiirtani a donyecki és luhanszki területeken" - mondta. A hetek óta ostrom alatt álló Mariupol kikötővárosban vélhetően több ezer lakos vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×